Als je een beperkt zich hebt, dan kan je rijbewijs vermelden dat je altijd een bril moet dragen. Maar wat als je je bril niet draagt en een ongeval veroorzaakt? Vergoedt je vezekeraar dan de kosten? Mijnvergelijker.be geeft uitleg.
Volgens het verkeersreglement moet je als bestuurder niet alleen over de nodige kennis en vaardigheid beschikken om met een auto te rijden, maar moet je ook de vereiste lichaamsgeschiktheid hebben. Goed kunnen zien is een van de belangrijkste criteria. Vandaar dat je bij het theoretisch examen voor een rijbewijs A en B ook een leestest moet afleggen.
Voldoe je niet aan deze test, dan moet je eerst naar de oogarts. De oogarts bepaalt na een onderzoek of je rijgeschikt bent, eventueel mits je bepaalde voorwaarden (een bril dragen) of beperkingen (niet rijden in het donker) respecteert.
Bij het afleveren van een rijbewijs type A of B, moet je bovendien een attest in verband met rijgeschiktheid ondertekenen. Daarin moet je onder meer vragen beantwoorden over eventuele aandoeningen van de ogen, het dragen van een bril of contactlenzen, of nachtblindheid. Leg je een onjuiste verklaring af, dan kan de verzekering bij een ongeval weigeren om de schade te vergoeden.
Wat als je je bril niet draagt?
Wie geen aangepast rijbewijs heeft, kan als hij slechtziend is onmogelijk een geldige autoverzekering afsluiten. Moet je volgens dat aangepaste rijbewijs bijvoorbeeld een bril dragen, maar doe je dat niet, dan bega je dus een overtreding. Je riskeert een boete, en uiteraard zal de verzekeraar weigeren de schade op zich te nemen.
Andere medische minimumnormen voor een rijbewijs
Er zijn nog wel meer aandoeningen die het halen of behouden van een rijbewijs koppelen aan een reeks medische minimumnormen. Het gaat dan onder meer over neurologische aandoeningen, psychiatrische aandoeningen, epilepsie, slaapstoornissen, aandoeningen aan hart- en bloedvaten, diabetes, of nier- en leveraandoeningen.
Duiken de verschijnselen op nadat je je rijbewijs hebt, dan ga je het best langs bij een arts. Elke medische aandoening heeft eigen criteria om te beslissen of iemand lichamelijk geschikt is om te rijden. Als je arts je aanmaant om je rijbewijs in te leveren, moet je dat normaal gezien binnen de vier dagen doen. Meer info vind je op de website gezondheid.be.
Wat moet je doen als je pas na verloop van tijd een medische aandoening krijgt?
Krijg je na een aantal jaar bijvoorbeeld de diagnose diabetes, dan moet je dit melden aan je verzekeraar, en je aangepaste rijbewijs voorleggen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de verzekeringsmaatschappij eventuele schade bij een ongeval op jou verhaalt. De kans zit erin dat verzekeraars ook een bijpremie aanrekenen voor bepaalde aandoeningen.
Wat bij gehooraandoeningen?
Tot slot: het is niet omdat je een hoorapparaat draagt dat je niet mag rijden. De wettelijk bepaalde medische criteria vermelden geen voorwaarden voor het gehoor. Dat komt omdat zo’n 90% van de info die je verwerkt tijdens het rijden visueel van aard is. Er zijn wel voorwaarden voor wat betreft evenwicht.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met MIjnvergelijker.be vergelijk je makkelijk verschillende verzekeraars en weet je meteen hoeveel je bespaart op je verzekering.