Startproblemen met de auto komen niet alleen in de winter voor. En daar zitten steenmarters steeds meer voor iets tussen. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er dubbel zoveel schadegevallen door marters. Mijnvergelijker.be zocht uit in welke gevallen je autoverzekering tussenkomt.
In 2024 kreeg alarmcentrale VAB 4% meer oproepen over schade veroorzaakt door marters dan in 2023. Hoewel het aantal gevallen in 2022 en 2023 daalde, zijn er nu, in vergelijking met 10 jaar geleden, dubbel zoveel pechgevallen door marters. Bij klassieke startproblemen, veroorzaakt door een lege batterij, problemen met de startmotor of defecte bougies, draai je zelf op voor de kosten. Maar komt je autoverzekering tussen als je auto niet start door marterschade?
Waarom dringen marters binnen onder je motorkap?
In de winter gaan marters op zoek gaan naar een warme en droge plek. Die vinden ze onder meer onder de motorkap van een geparkeerde auto waarmee net gereden is. Aangezien het knaagdieren zijn, kunnen ze het niet laten om aan onderdelen van je auto te knagen, en dat zorgt voor veel schade. Op het menu staan kabels, slangen en het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de motorkap. Aangezien de geur van de kabels lijkt op de geurstoffen die marters gebruiken om met elkaar te communiceren, lokt deze bij de dieren een agressieve reactie uit.
Kans op marterschade hangt af van je woonplaats!
Volgens cijfers van pechbijstandsvereniging VAB zijn de grootste risicogebieden voor marterschade specifieke delen van Wallonië, Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Er is ook een opvallende stijging in de regio Lier-Geel, waar het aantal meldingen verdubbelde. Ook in de regio Gent-Aalter zijn de cijfers hoger dan ooit. Zelfs in de stad ontsnap je niet aan marters. Zo was er vorig jaar een geval van marterschade in Antwerpen-centrum. Zelfs het seizoen speelt niet langer een rol, want het hele jaar door richten steenmarters nu schade aan.
Is marterschade gedekt door je autoverzekering?
Marterschade kan tot in de duizenden euro’s oplopen, vooral bij elektrische wagens aangezien een hoogvoltkabel al snel meer dan 3.000 euro kost. Heb je enkel een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid? Dan is marterschade aan je auto helaas niet gedekt.
Bij een mini-omnium zijn schadegevallen door ‘contact met dieren’ normaal gezien wel verzekerd. Ogelet: niet elke verzekeringsmaatschappij vergoedt marterschade, omdat ze de aansprakelijkheid beperkt tot schade veroorzaakt door een aanrijding, of contact met specifieke dieren, zoals een hert of everzwijn. Hetzelfde geldt trouwens voor de full omnium. Ook die dekt in principe schade door contact met dieren, maar mogelijk is marterschade niet gedekt. Check dus best de polisvoorwaarden bij je verzekeraar.
Hoe bescherm je je auto tegen marters?
1. Installeer een marterverjager
Dit kleine toestel zendt een ultrasoon geluid uit, dat onhoorbaar is voor de mens. Aangezien een marter het ervaart het als een bijzonder irritant geluid, zal hij wegblijven van je auto. Een marterverjager is verkrijgbaar vanaf 30 euro.
2. Installeer mechanische afscherming
Met kippengaas maak je de onderkant van je motor helemaal dicht. Met een speciale kabelgoot bescherm je de kabels onder de motorkap. Informeer bij je garage hoeveel dit voor jouw type wagen kan kosten.
3. Zet je auto in een afgesloten garage
Het is geen garantie om problemen te vermijden, maar hierdoor beperk je toch het risico.
TIP: op de website van Natuurpunt vind je nog meer preventiemaatregelen.
Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!