Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Met de fiets op de fietsendrager de baan op

Twee vrouwen fietsen in het park bij goed weer
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

De zomer breekt aan en wanneer de zon onze dagen opwarmt, kan je op de fiets genieten van de verkoelende wind in je haren. Veel mensen nemen de fiets mee op hun uitstap, dus haal die fietsendrager al maar vast vanonder het stof. De prijs van een fietsenrek voor je auto ligt gemiddeld rond de 200 à 300 euro en meer. Het is vanzelfsprekend dat je er liever geen schade aan oploopt of dat je fietsendrager gestolen wordt. Maar ben je daar ook voor verzekerd? Wij zochten het voor je uit.

Rondrijden met een fietsendrager

Een fietsendrager bestaat in verschillende vormen. Allereerst kan je een dakdrager installeren. Bij dit soort systemen mag je niet vergeten dat je auto opeens een stuk hoger wordt, bijvoorbeeld wanneer je in een ondergrondse parking rijdt. Een fietsdrager kan ook bevestigd worden aan de koffer van de auto of aan de trekhaak. Een fietsendrager die bevestigd is aan de trekhaak is het veiligste systeem. Op voorwaarde dat je deze stevig kan bevestigen. Je auto wordt verlengd, waardoor je voorzichtig moet zijn bij het achteruit parkeren. Je bent met extra bagage onderweg dus bruusk remmen kan je beter vermijden.

Wordt de schade aan een fietsendrager vergoed?

Of een schadegeval met een fietsendrager vergoed wordt, hangt af van de soort schade en de autoverzekering die je hebt afgesloten. 

  • Bij een aanrijding met een auto waarbij jij niet in fout bent, word je vergoed door de tegenpartij. Ongeacht of er schade is aan de auto zelf of aan de fietsendrager. 
  • Heb je zelf de schade veroorzaakt door bijvoorbeeld achteruit te rijden tegen een geparkeerde wagen? Dan ben jij verantwoordelijk voor de schade. Of je de kosten van de schade aan je auto en/of fietsendrager terugbetaald krijgt, hangt af van de dekking die je hebt afgesloten. Je kan accessoires apart verzekeren bij een BA of kleine omnium. Enkel bij een full omnium zijn de kosten van de eigen materiële schade inbegrepen.
  • De geparkeerde auto heeft ook schade? Je BAdekt de materiële schade aan derden. 
  • Wanneer je jouw fietsendrager onderweg en al rijdend verliest, vergoedt je BA eventuele schade aan anderen. Op voorwaarde dat je het systeem goed had vastgemaakt en er dus een technische fout aan de oorzaak lag. 

Diefstal van je fietsendrager

Je wil niet na een ontspannend fietstochtje ontdekken dat je fietsendrager gestolen is. Een anti-diefstalsysteem voorkomt dit scenario. Heb je dit niet dan kan je eventueel je fietsendrager loskoppelen en in je kofferbak leggen. Je kan je ook laten verzekeren tegen diefstal. Tot een bepaald bedrag kan dit inbegrepen zijn in je autoverzekering. Vraag het aan je verzekeraar.