Ben je jong en heb je net je rijbewijs op zak? Dan schrik je vast van de hoge verzekeringspremie als beginnende chauffeur. Frustrerend, maar er zijn gelukkig manieren om je premie toch zo laag mogelijk te houden. Hoe pak je dat slim aan? En mag je je verzekering op naam van je ouders zetten om kosten te besparen? Mijnvergelijker.be geeft antwoord.
Hoeveel meer betaal je als jonge chauffeur voor een autoverzekering?
Een 18-jarige zonder rijervaring betaalt makkelijk één tot vier keer zoveel voor zijn of haar autoverzekering als een 30-jarige chauffeur met twaalf jaar schadevrije rijervaring. Dit zijn cijfers die veel jonge bestuurders verbazen. Het lijkt misschien alsof je gestraft wordt wanneer je met je eerste salaris een auto wil kopen en de weg wil opgaan. En hoewel dat gevoel begrijpelijk is, is het niet helemaal onterecht dat verzekeraars voorzichtig zijn. Jonge chauffeurs tussen 18 en 25 jaar worden vaak als risicogroep gezien, wat resulteert in hogere premies in de beginjaren. Helaas kan je alleen ervaring opbouwen door jaren te rijden, en zal je premie dus pas na verloop van tijd dalen.
Waarom betalen jonge mensen zoveel meer voor hun autoverzekering?
Het draait allemaal om ervaring. Verzekeraars kijken naar je rijervaring en je schadehistorie om je premie te bepalen. Hoe langer je rijdt zonder ongelukken, hoe kleiner de kans dat je in de toekomst schade veroorzaakt, en hoe lager je premie dus kan zijn. Helaas hebben jonge chauffeurs aan het begin van hun rijcarrière nog geen schadevrije jaren opgebouwd, wat hun premie direct hoger maakt.
Aangezien het risico op ongevallen bij jonge bestuurders groter is, starten beginnende chauffeurs altijd op de hoogste ‘bonus-malus’-trede. Sommige verzekeraars beschouwen je als ‘jong bestuurder’ tot je 23ste, anderen zelfs tot je 26ste.
En wat als je de eerste jaren zonder ongeval rijdt?
Heb je de eerste jaren schadevrij gereden, dan kan je bij sommige verzekeraars een mooie bonus krijgen. Je ‘schadevrije jaren’ tellen dan dubbel, wat ervoor zorgt dat je premie veel sneller daalt dan bij een gemiddelde chauffeur. Zo haal je je achterstand in en betaal je uiteindelijk minder naarmate je langer zonder ongelukken rijdt.
Dus, die eerste jaren zonder schade zijn heel belangrijk! Heb je toch een klein ongelukje en is de schade beperkt? Het kan slim zijn om geen aangifte te doen bij je verzekeraar, zodat je nog steeds 100% kans hebt op die bonus.
Hoe vind je de goedkoopste autoverzekering als jonge chauffeur?
Een lage premie vinden als jonge bestuurder is niet altijd makkelijk, maar via Mijnvergelijker.be kan je snel verschillende verzekeraars vergelijken. Zo zie je direct welke verzekering het voordeligst voor jou is!
Kan je je autoverzekering de eerste jaren op naam van je ouders zetten?
Het lijkt misschien een makkelijke oplossing, maar nee, dit mag wettelijk niet. Je kan de autoverzekering voor jouw wagen dus niet op naam van je ouders afsluiten. Veel jonge bestuurders en hun ouders denken dat alles in orde is als de documenten kloppen, maar dat is niet altijd het geval.
Stel je voor: je hebt een ongeluk, maar je ouders staan als hoofdbestuurder op de polis, terwijl jij in werkelijkheid de hoofdgebruiker van de auto bent. In dat geval kan de verzekeraar de schadevergoeding weigeren of de kosten van de tegenpartij vergoeden en daarna terugeisen van jou of je ouders. En wat nog erger is: de premie die je hebt betaald, kan de verzekeraar gewoon behouden, zonder dat je daar iets voor terugkrijgt. Het is dus niet alleen riskant, maar het kan je ook duur komen te staan.