Nieuwe auto? Dit is wat je in orde moet brengen voordat je de weg op kan!

Ouder koppel rijdt samen in de wagen bij goed weer.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
Graag in een nieuwe wagen investeren? Ideaal om ook eens die autoverzekering van je onder de loep te nemen. Wat je in orde moet brengen, geeft Mijnvergelijker.be mee in onderstaand artikel.

1. Vergelijk autoverzekeringen

Bekijk eerst welke autoverzekering het beste bij je auto en je persoonlijke situatie past. Hiervoor vergelijk je het beste autoverzekeringen. Zo kom je te weten of je kan besparen op je verzekeringskosten.

2. Kies de juiste dekking

Een BA-verzekering dekt de schade aan derden die je veroorzaakt bij een ongeval.

De kleine omnium of mini-omnium dekt je eigen materiële schade waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent: diefstal, brand, glasbreuk, aanrijding met dieren en schade door natuurkrachten. Maar de ruimste dekking geeft de full omnium, die ook je eigen materiële schade vergoedt als je bij een ongeval in fout bent. Uiteraard betaal je voor een full omnium een hogere jaarlijkse verzekeringspremie, maar zeker voor een nieuwe wagen is het een aanrader.

3. Veranderen van verzekeraar

Wil je je veranderen van verzekeraar? Zet dan je huidige verzekering tijdig stop. Je moet wel een opzegtermijn respecteren. Normaal bedraagt die 3 maanden vóór de vervaldatum van je verzekeringscontract.

Maar er is een uitzondering. Als je een nieuwe auto koopt en je gaat niet akkoord met het voorstel dat je huidige verzekeraar je bezorgt voor je nieuwe auto, dan kun je de verzekering opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Nadien kun je naar een andere verzekeraar overstappen. Zorg bij voorkeur voor een aangetekende opzegging. Bekijk ook of je je schadevrije jaren kunt meenemen naar je nieuwe verzekeraar.

Concreet: Bij de aankoop van de nieuwe wagen bezorgt de verkoper je een gelijkvormigheidsattest en een aanvraagformulier voor de inschrijving bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen). Daarmee kan je verzekeraar je voertuig online inschrijven bij de DIV. Nadien krijg je het inschrijvingsbewijs thuisgestuurd, al dan niet met een nieuwe Europese nummerplaat mocht je die nog niet hebben.

4. Blijf je bij je huidige verzekeraar? Laat je premie herberekenen

Blijf je ook voor je nieuwe auto bij je huidige verzekeraar, dan is het nog simpeler. Je deelt de verzekeraar eenvoudigweg mee dat je een nieuwe auto hebt en dat je je oude verzekering wilt overzetten naar die nieuwe wagen. Had je een BA en stap je over op een full omnium, dan herberekent je verzekeraar je premie en moet je bijpassen. Koop je een kleinere auto en daalt je premie, dan krijg je het verschil van je verzekeraar terugbetaald.