Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Ongeval in fout? Zelfs met een omnium niet altijd een terugbetaling

Twee chauffeurs botsen tegen elkaar en hebben een auto-ongeval
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Heb je zelf een ongeval veroorzaakt? Met een full omnium-autoverzekering wordt je eigen schade normaal gezien ook vergoed. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Mijnvergelijker.be belicht drie situaties waarin je niet gedekt bent.

Dronkenschap achter het stuur

Als je betrapt wordt onder invloed van alcohol achter het stuur, heeft dat niet alleen strafrechtelijke gevolgen. Ook je verzekeraar kan dan je dekking opschorten, zelfs als je een full omnium-autoverzekering hebt. Sommige verzekeraars vermelden in de polisvoorwaarden uitdrukkelijk dat ze niet tussenkomen bij schade als er sprake is van alcoholintoxicatie. Sommige polissen sluiten alcoholintoxicatie niet uit, tenzij de verzekeraar kan aantonen dat de schade het gevolg is van rijden onder invloed.

Schade aan derden

Berokkende je ook schade aan derden? Dan kan je verzekeraar verhaalsrecht uitoefenen op je. Hij kan dan de schade die hij uitkeert aan de slachtoffers van het ongeval, terugeisen van je. Concreet kan je verzekeraar alle schade tot een maximumbedrag van 31.000 euro terugvorderen.

Drugs achter het stuur

Tussen 2020 en 2021 steeg het aantal vaststellingen van bestuurders onder invloed van drugs achter het stuur met maar liefst 21 procent volgens automobilistenorganisatie Touring. Word je betrapt op rijden onder invloed van drugs, dan kan je verzekeraar je dekking opschorten, zelfs als je een full omnium-autoverzekering hebt. Je draait dus zelf op voor je eigen schade, en de verzekeraar kan ook het schadebedrag terugeisen dat hij uitkeert aan de slachtoffers van het ongeval.

BOB kan je hachje redden

Nogal wat mensen duiden een BOB aan wanneer ze een avondje uitgaan. Een BOB-clausule in je autopolis zorgt ervoor dat schade bij een ongeval met je auto, bestuurd door jouw BOB, ook gedekt is. Met name de schade aan de tegenpartij. In het geval van een full omnium zelfs de schade aan je eigen auto. 

Premie niet of te laat betaald

Als je de jaarlijkse premie voor je autoverzekering niet of te laat betaalt, riskeer je dat de verzekeraar niet tussenkomt, ook al heb je een full omnium. Respecteer je de betaaldatum niet, dan ben je niet langer verzekerd en moet je dus zelf opdraaien voor alle schade bij een ongeval waarbij je in fout bent. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!