Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Onverzekerd de baan op? Deze grote risico’s neem je

Autofile in België
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Zodra je met de auto de openbare weg opgaat, ben je verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te hebben. Onverzekerd rijden is niet alleen strafbaar, het kan je ook duur komen te staan. Mijnvergelijker.be legt je uit wat de mogelijke gevolgen zijn.

Wie moet de auto verzekeren?

Om andere weggebruikers te beschermen, is in België een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) verplicht. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met jouw auto aan derden veroorzaakt. Zelfs als je wagen in de straat geparkeerd staat, moet hij, volgens de wet, verzekerd zijn.

Lees hier wat je moet doen bij schade aan je auto.

In eerste instantie is het de eigenaar van de auto die verplicht is om een BA-verzekering te nemen. Maar wanneer je bijvoorbeeld de auto van een vriend leent, en je hebt een ongeval, dan ben jij als bestuurder aansprakelijk als de wagen niet verzekerd is. De wet laat namelijk toe om ook de bestuurder van een onverzekerd voertuig te bestraffen.

Je bent verplicht om je verzekeringsbewijs altijd bij je te hebben, op papier, zoals de vroegere groene kaart, of een digitaal bewijs op je smartphone.

Zware boetes

De sancties voor onverzekerd rijden zijn niet min. Bij een inbreuk riskeer je een geldboete van 800 euro tot 8.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar en zelfs een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden. Je auto kan ook in beslag genomen worden tot je een verzekeringsbewijs kan voorleggen dat minimum drie maanden geldig is. Bovenop de boete of straf moet je de takel- en stallingskosten van de auto betalen. Deze kunnen per gemeente verschillen en hangen onder andere af van het gewicht van je auto.

Financieel risico

De schade bij een ongeval met een gewonde bedraagt gemiddeld 17.000 euro. Als je een ongeval veroorzaakt zonder dat je een BA-verzekering voor je auto hebt afgesloten, zal de tegenpartij bij jou aankloppen om alle kosten te vergoeden. Je kan ook zelf het slachtoffer zijn van een auto-ongeval waarbij de tegenpartij geen geldige BA-verzekering heeft. Wanneer je zelf een omniumverzekering voor je wagen hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Jouw verzekeraar zal de schade aan jou vergoeden en het bedrag terugvorderen van de tegenpartij. Ben je zelf gewond, dan betaalt jouw bestuurdersverzekering je medische kosten, en zal die ook de kosten verhalen op de tegenpartij.

Heb je zelf enkel een BA-verzekering of mini-omnium, dan kan je aangifte doen bij het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Je zal dan moeten aantonen dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval, op basis van het aanrijdingsformulier. Verklaringen van getuigen van het ongeval en foto’s van sporen op de weg kunnen je eis tot schadevergoeding ondersteunen.

Een BA-autoverzekering is dus niet alleen wettelijk verplicht, ze bespaart je ook een hoop kopzorgen.

Op zoek naar een geschikte autoverzekering? Vergelijk en ontdek hier welke verzekering bij jou past.

Lees ook op Mijnvergelijker.be:

Nieuwe wagen? Dit moet je weten voordat je een eerste rit maakt

Wat staat er nu écht in de polisvoorwaarden van jouw verzekering?

Een goedkope autoverzekering afsluiten? Zo begin je eraan!