Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Op deze leeftijd is je autoverzekering het goedkoopst

File van auto's
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Wist je dat je autoverzekering over het algemeen het goedkoopst is als je tussen 50 en 55 jaar oud bent? De prijsverschillen met jongere chauffeurs zijn aanzienlijk, blijkt uit gegevens van de sector. Mijnvergelijker.be legt uit hoe dat komt, en vertelt ook hoe je op zoek kunt naar de beste prijs.

Welke factoren spelen mee?

Wie 50 is, betaalt een stuk minder premie voor zijn autoverzekering dan wie 30 is. Bij de berekening van de premie van je autoverzekering spelen verschillende factoren een rol. De premie is afhankelijk van verschillende persoons- en voertuiggegevens, zoals de cataloguswaarde van je auto, het vermogen (PK/kW), je adres (in een drukke stad betaal je meer dan in een stad omdat de kans op schade groter is), je schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je aflegt. Maar ook het aspect ‘leeftijd’ speelt een grote rol. Logisch: hoe ouder je bent, hoe voorzichtiger je gaat rijden.

Birgit Verbruggen van Mijnvergelijker.be: “Een chauffeur die wat ouder is heeft een pak meer rijervaring dan iemand die nog maar net zijn rijbewijs op zak heeft. Zo’n bestuurder kan beter risico’s inschatten, rijdt voorzichtiger en heeft dus minder kans op ongevallen dan een twintiger.”

Je (nieuwe) auto verzekeren: welke autoverzekering(en) moet je zeker nemen?

Waarom is je autoverzekering het goedkoopst tussen 50 en 55?

Uit onderzoek van de verzekeringssector blijkt dat de gemiddelde prijs van een autoverzekering BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) en een Omniumverzekering gevoelig daalt. Tot op een bepaalde leeftijd althans.

Jonge chauffeurs betalen de hoogste premie, maar vanaf dat ze een paar jaar rijervaring hebben gaat de premie gevoelig dalen. Het minst betaal je, zowel voor BA als voor een omniumverzekering, op de leeftijd tussen 50 en 55 jaar. Precies in die leeftijdsklasse ben je als chauffeur – in theorie – het best gewapend tegen overwachte verkeerssituaties.

Opmerkelijk: daarna gaat vooral de premie Burgerlijke Aansprakelijkheid opnieuw stijgen. “Dat komt omdat er bij bestuurders vanaf een leeftijd van 55 jaar gemiddeld meer risico’s zijn op onoplettendheid en verstrooidheid”, zegt Verbruggen. “Dat merk je dus ook aan je premieprijs. Bij een omniumverzekering is er over het algemeen geen stijging.”

Hoe groot is het prijsverschil?

Als praktijkvoorbeeld vergeleken we de premiesprijs van vijf chauffeurs van 20, 30, 40, 50 en 60 jaar. Allemaal wonen ze op hetzelfde adres, rijden ze met exact dezelfde auto, en doen ze hetzelfde aantal kilometers per jaar en hebben ze dezelfde verzekering bij dezelfde verzekeraar.. Enkel hun leeftijd verschilt. Dat levert volgende prijsverschillen op in de premie Burgerlijke Aansprakelijkheid.

Conclusie: Een chauffeur van 50 betaalt 55% minder dan ééntje van 20.

Vergelijken is de boodschap

Toch blijven de andere aspecten, zoals je adres en het aantal kilometers dat je aflegt, zeer belangrijk bij de berekening van je premie. Bovendien verschillen de premies ook nog eens van verzekeraar tot verzekeraar. Precies daarom is het belangrijk regelmatig prijzen te checken.