Snel en makkelijk veranderen van autoverzekering, binnenkort een feit?

Polis van autoverzekering ligt op tafel
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Enorm veel Belgen doen dit. Zelfs bij de aankoop van een gloednieuwe auto stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuwe verzekering. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt vele mensen af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort verandering in. Mijnvergelijker.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.

Regels voor de opzeg van een autoverzekering

In principe moet je je autoverzekering ten laatste drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag aangetekend opzeggen. Heb je dus een betere deal gevonden een maand voor de jaarvervaldag van je contract? Dan ben je te laat en hang je nog een jaar vast aan je contract. Maar er zijn ook uitzonderingen: in enkele gevallen moet je de jaarlijkse vervaldag niet afwachten om je autoverzekering over te dragen.

1. Wanneer je een ongeval hebt gehad, heb je één maand de tijd nadat je verzekeraar je een regelingsvoorstel heeft bezorgd om de polis te annuleren.

2. Bij een tariefwijziging of een wijziging van de polisvoorwaarden moet de verzekeraar je hiervan verwittigen. Je kan dan binnen de dertig dagen je polis opzeggen.

3. Als je een andere auto koopt en je bent niet akkoord met het voorstel dat je verzekeraar je maakt voor je nieuwe auto, kan je de verzekering, mits het respecteren van een opzegtermijn van één maand, opzeggen.

Bij het overstappen naar een andere verzekeraar zorgt in vele gevallen de nieuwe verzekeraar voor de opzegbrief die je enkel moet ondertekenen. De nieuwe verzekeraar bezorgt dan de getekende opzegbrief aan je huidige verzekeraar.

Tip: Lees hier hoe je je autoverzekering kan opzeggen.

Wetsvoorstel Prévot

Veel klachten die bij de Ombudsman van de verzekeringen terechtkomen, gaan net over het rigide systeem van opzeg van een verzekering. Al in 2018 bevestigde de Ombudsman in zijn jaarverslag dat de consumenten de formaliteiten bij een opzeg als complex ervaren.

Om de opzegprocedure te vereenvoudigen, werd in juli 2019 een wetsvoorstel ingediend door Patrick Prévot (PS). Dit voorstel moet het mogelijk maken om een verzekeringscontract na een periode van één jaar zonder kosten en zonder boete op te zeggen, met een opzegtermijn van één maand. Op die manier zal je op ieder moment de verschillende verzekeraars ‘tegen elkaar kunnen uitspelen’, om interessante voorwaarden te kunnen bekomen.

In onze buurlanden Nederland en Frankrijk is dit systeem al langer in voege, in Frankrijk onder de zogenaamde wet Hamon. Franse verzekeraars hebben zich in eerste instantie verzet tegen die wet: ze vreesden dat meer mensen hun verzekering zouden opzeggen en dat de tarieven zouden stijgen. Maar dat bleek uiteindelijk niet te gebeuren. De wet zorgde juist voor een stabilisering in de verzekeringsmarkt en de premies bleven stabiel of daalden licht. De wet dwong verzekeraars zelfs om meer te investeren in de kwaliteit van hun dienstverlening om zo hun klantentevredenheid te verhogen.

Benieuwd welke autoverzekering het best bij jou past? Doe de test op Mijnvergelijker.be

Lees ook op Mijnvergelijker.be:

Welke factoren beïnvloeden jouw verzekeringspremie?

Welke aanvullende verzekeringen sluit je best aan?

Hoe wordt de prijs van jouw autoverzekering berekend?