Page Slug: te-veel-promille-in-je-bloed-dit-zijn-de-gevolgen-bij-een-auto-ongeval

Te veel promille in je bloed? Dit zijn de gevolgen bij een auto-ongeval! 

Man rijdt onder invloed
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Elke verzekeringsmaatschappij heeft het recht om je als verzekerde te weigeren als je rijgedrag te wensen overlaat. Mijnvergelijker.be somt welke situaties ervoor kunnen zorgen dat je toch geen autoverzekering krijgt. 

Veroorzaak je te veel ongevallen met schade of veroorzaak je een ongeval met een smartphone in je handen, dan kan dat voor sommige verzekeraars een reden zijn om je in de toekomst te weigeren. Onlogisch is dat niet. Hoe meer ongevallen waarbij je in fout bent, hoe groter het risico dat de verzekeringsmaatschappij nog een volgende keer zal moeten tussenkomen bij het vergoeden van de schade. Net daarom tillen verzekeraars ook heel zwaar aan automobilisten die dronken een ongeval veroorzaken.

Dit riskeer je als je onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt

De boetes bij dronken rijden zijn niet min. Een overzicht van de gevolgen bij rijden onder invloed: 

  • Tussen 0,5 en 0,8 promille in je bloed: als je tussen de 0,5 en 0,8 promille in je bloed hebt, betaal je een boete van minstens 150 euro en krijg je een onmiddellijk rijverbod van 3 uur. 
  • Meer dan 1,6 promille in je bloed: heb je meer dan 1,6 promille in je bloed, dan betaal je een boete van minstens 1.200 euro. Je rijbewijs wordt voor 15 dagen ingetrokken, en je moet voor de politierechtbank verschijnen. Maar daar stopt het dus niet. De kans is ook groot dat je verzekeraar verhaalrecht op jou uitoefent. Dat wil zeggen dat ze de schadevergoeding die ze betaalt aan de slachtoffers van het ongeval, later terugvordert van jou. Je verzekeraar moet wel kunnen aantonen dat je als bestuurder net omwille van je dronkenschap een ongeval hebt veroorzaakt. Dat kan zelfs als je een full omniumverzekering hebt. In de praktijk hanteren verzekeraars daarbij verschillende maatstaven.

Een onderscheid tussen de full omniumcontracten

  • De strengste contracten: de full omnium komt niet tussen als de limiet van de wegcode is bereikt, dus vanaf 0,5 gram alcohol in het bloed
  • Meerderheid van de contracten: full omnium komt wél tussen zolang je minder dan 0,8 gram alcohol in het bloed hebt
  • Minst strenge contracten: full omnium komt wél tussen zolang je minder dan 1,5 gram alcohol in het bloed hebt

Wat gebeurt er daarna met je autoverzekering?

Veroorzaak je een ongeval onder invloed van alcohol of drugs, dan is de kans groot dat je verzekeraar daarna je premie verhoogt. Dat gebeurt omdat het risico groot is dat je in de toekomst ‘in herhaling’ valt met je foute rijgedrag. Meestal betaal je een extra bedrag bovenop de gewone basispremie. Dat bedrag kan oplopen tot 100%. 

Je verzekeraar kan je in het ergste geval ook van de verzekering uitsluiten, en dus de BA-verzekering opzeggen. Dat maakt je als automobilist onverzekerbaar, want je zult ook bij andere verzekeraars niet meer terecht kunnen. 

Hoe geraak je toch aan een verzekering?

De laatste oplossing is aankloppen bij het Tariferingsbureau. Het Tariferingsbureau heeft als opdracht de premie en de verzekeringsvoorwaarden vast te stellen van bestuurders die op de markt geen verzekering meer vinden, of aan een zeer hoog tarief. Voorwaarde is wel dat je door minstens 3 gewone verzekeraars geweigerd moet zijn, of minstens 3 verzekeringsvoorstellen hebt gekregen met een hoge premie of een hoge vrijstelling.

Binnen de maand nadat je je aanvraag hebt gedaan, stelt het Tariferingsbureau een premiebedrag vast. Uiterlijk acht dagen nadien krijg je dan een verzekeringsvoorstel van hen. Het voorstel blijft één maand geldig. Sla je het aanbod af, dan kun je je de eerste acht maanden niet meer tot het Tariferingsbureau richten.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!