Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Telewerk niet meer verplicht. Ongeval opweg naar het werk? Wat moet je juist doen in deze situatie?

Vrouw belt met smartphone tijdens auto-ongeluk.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Na een lange tijd van verplicht telewerk kunnen we nu weer vaker naar kantoor. De verkeersdrukte zal dus opnieuw toenemen. Hoe zit het als je een verkeersongeval hebt op de weg van of naar je werk? Wat moet je doen en welke verzekering betaalt je schade? Mijnvergelijker.be legt uit.

Sinds de pandemie is het aantal ongevallen van en naar het werk sterk gedaald. In 2020 noteerde VIAS, het Belgisch Instituut voor verkeersveiligheid 17.920 ongevallen van en naar het werk, een daling met meer dan 32%. Het verplichte telewerk is hiervan de belangrijkste oorzaak.

Het Europees aanrijdingsformulier online invullen: zo doe je dat

Arbeidsongeval?

Is een ongeval op weg naar je werk ook een arbeidsongeval? Ja, zonder twijfel. Een arbeidsongeval is niet alleen een ongeval op de werkplek tijdens het uitoefenen van je job, maar ook op de normale weg van je woning naar je werk of omgekeerd. De normale route naar je werk moet dan niet noodzakelijk de kortste zijn. Doe je elke dag een omweg om je peuter af te zetten in de crèche, dan is dat de normale weg naar je werk.

Aangifte

Bij een ongeval moet je zo snel mogelijk je werkgever verwittigen. Die zal immers aangifte moeten doen bij de arbeidsongevallenverzekering. Die verzekering vergoedt de medische kosten die het gevolg zijn van het werkongeval. Je ziekenhuiskosten, doktersrekeningen, rekeningen voor medicatie, kinesitherapie worden vergoed volgens het RIZIV-barema, de tegemoetkoming van het ziekenfonds. Doe altijd aangifte, ook al vallen de verwondingen op het eerste zicht nogal mee. Doe je dat niet, dan heb je geen recht op een vergoeding voor klachten die je nadien zou krijgen als gevolg van het ongeval.

Tip: bij een arbeidsongeval komt het ziekenfonds niet als eerste tussen. Bezorg dus alle originele documenten aan de arbeidsongevallenverzekeraar.

Arbeidsongeschikt

Wanneer je als gevolg van een arbeidsongeval tijdelijk niet kan werken, keert de arbeidsongevallenverzekering je een dagvergoeding uit. Meestal is dit een percentage van het gemiddeld dagbedrag van je basisloon. Ben je blijvend arbeidsongeschikt, dan ontvang je een jaarlijkse vergoeding die rekening houdt met de graad van de arbeidsongeschiktheid.

Bij een overlijden na een arbeidsongeval ontvangt je partner, naast een vergoeding voor begrafeniskosten, een bepaald percentage van je jaarloon als lijfrente. Je kinderen hebben recht op een tijdelijke lijfrente, zolang ze kinderbijslag ontvangen.

Lees ook: Wat is de impact van een ongeval op de premie van je autoverzekering?

Vergoedt de arbeidsongevallenverzekering ook de schade aan je auto?

Neen, daarvoor doe je beroep op je autoverzekering. Ben je full-omnium verzekerd, dan doe je aangifte bij je autoverzekeraar om de schade aan je wagen te vergoeden. Heb je enkel een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) of mini-omnium en ben je in fout, dan moet je je auto laten herstellen op eigen kosten. Je BA-verzekering vergoedt de materiële en medische schade van de tegenpartij en ook de schade van je passagiers.

Wil je weten wat jouw autoverzekering dekt? Vergelijk de voorwaarden van verschillende verzekeraars op Mijnvergelijker.be

Lees ook op Mijnvergelijker.be:

Mag je BOB met je wagen rijden?

Auto verkopen voor een correcte prijs? Op deze zaken moet je letten

Wanneer moet je naar de keuring?