Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Trekhhaak installeren aan je auto? Vergeet de keuring niet!

Garagist controleert tijdens autokeuring de onderkant van de auto.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Voor deze zomer een trekhaak aan je auto installeren? Zo ga je in ieder geval vlot op fietsvakantie! Maar hoe moet ook je trekhaak verzekerd worden? In onderstaand artikel geeft Mijnvergelijker.be alle nodige info over de ‘trekhaak’. Alles van het maximale trekgewicht t.e.m. keuring. 

Trekhaak keuring

Je moet naar de keuring voor het installeren van een trekhaak onmiddellijk na het plaatsen, tijdens de eerste keuring als het voertuig vier jaar oud is, tijdens elke periodieke keuring na eerste keuring en bij de eerste inverkeerstelling in België. Dit geldt voor voertuigen die uitgerust zijn met een trekhaak voor het trekken van aanhangwagens met een Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van maximaal 750 kg of voor het bevestigen van een fietsendrager. 

Na de trekhaakkeuring zie je het toegelaten gebruik vermeld op het keuringsbewijs. Let op: als je trekhaak niet gekeurd is, riskeer je een ferme boete!

MTM boven 750 kg

Je moet altijd direct naar de keuring, ongeacht of je trekhaak minder of meer dan 750 kg trekt. Het grootste verschil is dat je bij een voertuig die meer dan 750 kg trekt elk jaar naar de keuring moet, ook als het om een nieuwe wagen gaat. Bij voertuigen die uitgerust zijn met een trekhaak voor het trekken van aanhangwagens met een Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van maximaal 750 kg of voor het bevestigen van een fietsendrager volg je na een eerste keuring gewoon de periodieke keuring. 

Aanhangwagen verzekering

Je moet niet elke aanhangwagen verzekeren. Of je je aanhangwagen moet verzekeren hangt af van de MTM of de Maximaal Toegelaten Massa.

Als de MTM van de aanhangwagen lager of gelijk aan 750 kg is, moet je geen aparte BA-verzekering afsluiten. Je bevestigt dan een duplicaat van de nummerplaat van het trekkend voertuig aan je aanhangwagen. De verzekering van het trekkend voertuig geldt zo ook voor de aanhangwagen. 

Als de MTM van de aanhangwagen boven 750 kg is, moet je de aanhangwagen, paardentrailer of caravan verzekeren met een BA-verzekering. Bovendien moet je je aanhangwagen of trailer ook laten inschrijven bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen).

Trekhaak bij elektrische auto’s

Bij de meeste elektrische auto’s en hybrides is het niet mogelijk om een trekhaak te plaatsen. Dat komt doordat de actieradius van de elektrische wagen nóg beperkter wordt, of de koelcapaciteit van de batterij het niet aankan. Wil je dus zeker een auto die een aanhangwagen of een paardentrailer kan trekken, koop dan een groter elektrisch model waarvan de fabrikant bevestigt dat er een trekhaak op kan. 

Heb jij al de juiste autoverzekering? Vergelijk in enkele minuten verzekeraars met elkaar. Zo weet je of jij bent aangesloten bij de beste autoverzekering.