Vervangwagen na een ongeval: wat zegt je verzekering?

Papa zit aan het stuur van de vervangwagen
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Moet je tijdelijk met een vervangwagen de weg op omdat je eigen auto in de garage staat? Dan vraag je je misschien af hoe het zit met de verzekering. Ben je voldoende gedekt bij schade? En wat is de impact op je schadevrije jaren als je een ongeval hebt? Om vervelende situaties te voorkomen, heeft Mijnvergelijker.be een handige checklist voor je samengesteld. Zo ga je met een gerust hart de weg op!

Moet je auto naar de garage voor onderhoud of herstelling na een schadegeval? Dan krijg je vaak de optie om een vervangwagen te huren. Heb je een omniumverzekering of pechbijstand? Dan is de kans groot dat je zelfs gratis een vervangwagen ter beschikking krijgt. Maar hoe goed is die eigenlijk verzekerd?

In de meeste gevallen is er minstens een BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) inbegrepen. Dat betekent dat als je een ongeval veroorzaakt, de verzekering de materiële en lichamelijke schade aan derden vergoedt. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook inzittende passagiers in je wagen. Maar let op: je eigen schade is dan niet gedekt.

Wil je precies weten hoe jouw vervangwagen verzekerd is? Check dan goed het contract dat je ondertekent bij de ophaling van de wagen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Vergeet de vrijstelling niet

Sommige garages of pechdiensten bieden je, al dan niet tegen betaling, een vervangwagen aan met een full omniumverzekering. In dat geval is niet alleen de schade aan de andere partij gedekt, maar ook die aan de vervangwagen zelf als je een ongeval veroorzaakt. Een hele geruststelling!

Hou er wel rekening mee dat je altijd de franchise of vrijstelling moet betalen. Bij een vervangwagen ligt die vaak hoger dan bij je eigen auto. Vraag dus na hoe hoog dat bedrag precies is voordat je de weg op gaat.

Checklist voor het ophalen van een vervangwagen

Check vóór je met de vervangwagen wegrijdt zeker de volgende zaken:

  • Verzekering: enkel BA of ook omnium
  • Vrijstelling bij omniumverzekering
  • Bestuurdersverzekering afgesloten
  • Verzekeringsbewijs (witte kaart) aanwezig in het handschoenkastje
  • Geldig inschrijvingsbewijs
  • Nummerplaat komt overeen met de vermelding op het verzekeringsbewijs en het inschrijvingsbewijs
  • Keuringsbewijs nog geldig
  • Telefoonnummer van de contactpersoon bij ongeval
  • Vervangwagen moet volgetankt worden teruggebracht
  • Vervangwagen moet schoon worden teruggebracht
  • Beperkingen in wie met de vervangwagen mag rijden, zoals partner of kinderen. Sommige verzekeraars verbieden jonge chauffeurs om met de vervangwagen te rijden.

Wat als je zelf gewond raakt bij een ongeval?

Als je een ongeval veroorzaakt en in fout bent, is je eigen lichamelijke schade niet automatisch gedekt. Dit is alleen het geval als de eigenaar van de vervangwagen een bestuurdersverzekering heeft afgesloten. Het is dus slim om hier vooraf naar te informeren, zodat je weet waar je aan toe bent als er iets gebeurt.

Rijden met een handelaarsplaat: wat moet je weten?

Soms krijg je van de garage een vervangwagen met een handelaarsplaat. Je herkent ze aan de witte achtergrond en groene letters, met een Z als eerste letter. Hier zijn wel een paar regels aan verbonden. Zo mag je de plaat maximaal 7 dagen gebruiken en alleen als je auto daadwerkelijk bij de garage in herstelling is.

Heeft een ongeval invloed op je schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade hebt geleden voor een autoverzekering die op jouw naam staat. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe hoger je korting op de premie. Maar maak je geen zorgen, als je met een vervangwagen of huurauto een ongeval veroorzaakt, heeft dat geen invloed op de schadevrije jaren van je eigen autoverzekering. Je premie blijft dus gewoon dezelfde.