Page Slug: wanneer-moet-je-naar-de-autokeuring

Wanneer moet je naar de autokeuring? 

Garagist controleert wagen tijdens autokeuring
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Moet je altijd wachten op een uitnodiging om naar de autokeuring te gaan? Welke documenten neem je mee? En maak je best een afspraak of check je de webcam? Alle info over de autokeuring somt Mijnvergelijker.be voor je op.

Wanneer moet je naar de autokeuring?

Elke auto vanaf vier jaar oud moet verplicht jaarlijks naar de periodieke technische keuring. Na de eerste keuring kan je in aanmerking komen voor het ‘bonussysteem’. Daardoor moet je pas binnen de twee jaar terug naar de volgende keuring. Let op: het systeem geldt enkel voor wagens die jonger zijn dan zes jaar en die minder dan 160.000 kilometer op de teller hebben. 

Wachten op een uitnodiging of niet?

Normaal gezien krijg je 4 à 5 weken voor de geldigheidsdatum een uitnodiging voor je volgende autokeuring. Maar je moet niet wachten op de uitnodiging om langs te gaan. 

Integendeel zelfs! Als je geen uitnodiging ontvangt, dan is dat geen reden om met je auto zonder geldig keuringsbewijs rond te rijden. Je moet dus zelf de uiterste geldigheidsdatum van je vorige keuringsbewijs in het oog houden en je auto tijdig laten keuren. 

Wat als je te vroeg naar de keuring gaat? 

Als je naar de keuring gaat voordat je een uitnodiging ontvangt, moet je zorgen dat de referentiedatum van je keuringsbewijs hetzelfde blijft. Je kan je wagen uiterlijk tot 2 maanden voor de vervaldatum van je keuringsbewijs voorrijden, zonder wijziging van de referentiedatum. Je keuringsbewijs blijft dan geldig tot de oorspronkelijke referentiedatum. 

Voorbeeld

Je moet je voertuig voorrijden voor de periodieke keuring op 1/11/2024. Maar je kan je wagen voorrijden voor deze keuring tussen 1/9/2024 en 1/11/2024, zonder dat de referentiedatum (1/11) wijzigt. Je ‘verliest’ dus geen geldigheidsdagen als je je aan deze periode van twee maanden houdt.

Documenten die je moet meenemen naar je autokeuring

  • Inschrijvingsbewijs: het roze document dat bewijst dat je auto ingeschreven is bij de DIV
  • Gelijkvormigheidsattest: afgeleverd door de constructeur of de verdeler bij aankoop van de auto  
  • Verzekeringsbewijs: het bewijs dat je auto verzekerd is
  • Nummerplaat
  • Identificatieplaatje: aangebracht op de wagen om hem te kunnen identificeren, met vermelding van merk en chassisnummer. Is het onleesbaar, dan moet je een nieuwe bestellen bij de fabrikant of verdeler.
  • Verbanddoos
  • Brandblusapparaat waarvan de geldigheidsdatum niet verstreken is
  • Gevarendriehoek
  • Fluovestje met vermelding EN471
  • Laatste keuringsbewijs en uitnodiging technische controle: hoef je niet verplicht bij je te hebben

Hoelang op voorhand moet je een afspraak maken voor de keuring?

Een afspraak maken voor de autokeuring is niet verplicht. Wil je op de dag zelf beslissen of je al dan niet naar de autokeuring gaat, dan hoef je geen afspraak te maken. Uit statistisch onderzoek blijkt dat wachttijden verschillen van station tot station en bovendien van maand tot maand. De drukste periode loopt vanaf 21 december tot eind juni. De maanden juli tot en met november zijn beduidend minder druk. Op de website van Autoveiligheid zie je via een real-time webcam hoe druk het is in de wachtrij van een bepaald keuringsstation.

Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!