Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Winterbanden: verplichting of zonder meer een goed idee?

Vrouw haalt sneeuw van haar autovoorruit weg.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

De dagen worden stilaan korter en de temperatuur daalt. Tijd om je zomerbanden te vervangen door winterbanden. Waarom zou je winterbanden aanschaffen en waar moet je op letten? Is het verplicht om met winterbanden te rijden bij koude temperaturen? Lees er hier meer over.

Welke band in welk seizoen?

Vanaf een temperatuur van minder dan 7°C presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Een hoog silicagehalte zorgt ervoor dat de rubbersamenstelling ook bij koude temperaturen zacht en soepel blijft. De brede profielblokken en bijkomende groeven in het loopvlak, geven de band extra grip op een nat of besneeuwd wegdek. Een betere grip op de weg zorgt automatisch voor kortere remafstanden. Winterbanden dragen dus automatisch bij tot meer veiligheid in het verkeer. Vierseizoenenbanden zijn een compromis tussen winter- en zomerbanden. Het rubbermengsel bij vierseizoenenbanden zorgt ervoor dat de banden hun eigenschappen behouden, zowel bij koude als warme temperaturen. Deze banden zijn vooral geschikt voor regio’s met een gematigd winterklimaat, zoals het onze.

Wanneer winterbanden wisselen?

Wanneer de temperatuur onder de 7°C daalt, zijn winterbanden op je auto aangewezen. Vanaf eind oktober tot eind maart is het dus zinvol om met winterbanden rond te rijden. Wacht niet tot het laatste moment om bij je garage of een bandencentrale een afspraak te maken voor het wisselen van je banden. Meestal worden ze vanaf eind oktober overstelpt met vragen voor een bandenwissel, waardoor de wachttijden voor een afspraak soms fors kunnen oplopen.

Waar je gedemonteerde banden bewaren?

Vaak kan je seizoensbanden laten opslaan bij de garage of bandencentrale waar je je banden koopt. Makkelijke en snel! Bovendien worden je banden onder ideale omstandigheden bewaard. Vooraleer ze worden opgeslagen, worden ze gecontroleerd en voorzien van een label met jouw naam. Zo kan je ze zes maanden later eenvoudig opnieuw laten wisselen. Informeer wel wat de kosten zijn die je voor de opslag zal moeten betalen.

Zelf je banden bij je thuis bewaren

Als je je banden zelf bewaart, is het belangrijk om hiervoor de ideale omstandigheden te creëren. Zo verleng je de levensduur van de banden. Hou daarom rekening met de volgende principes:

  • Leg de banden nooit op de vloer, maar plaats ze bijvoorbeeld op een palet in een droge, donkere, goed geventileerde ruimte.
  • Verwijder steentjes die tussen de groeven van de banden zitten en maak de banden schoon.
  • Zijn je banden met velg gedemonteerd, dan moet je ze in horizontale positie bewaren. Banden die zonder velg zijn gedemonteerd, bewaar je best in verticale positie.
  • Draai de banden regelmatig om, om verzakking te voorkomen. Wanneer je de banden opnieuw onder je auto monteert, wissel ze dan van kant om de slijtage in balans te brengen.

Winterbanden verplicht

In België ben je niet verplicht om bij sneeuw en ijzel met winterbanden te rijden. In onderstaande tabel vind je terug welke landen die verplichting wel opleggen en of er nog bijkomende voorwaarden zijn:

LandWetgevingPeriodeBijkomende info
BelgiëNiet verplicht.
DuitslandVerplicht in winterse omstandighedenGeen vaste dataWinterbanden moeten steeds voorzien zijn alpinesymbool
FrankrijkVerplicht in de 5 grote berggebieden: Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura en Vogezen. Ook verplicht op Corsica.Gebruik van sneeuwkettingen wordt aangeduid door verkeersbord. Geen sneeuwkettingen toegestaan op autosnelwegen. Winterbanden moeten steeds 3,5 mm profieldiepte hebben.
ItaliëIn bepaalde gebieden aanbevolen, in andere verplicht.15 oktober tot 15 aprilVal d’Aosta: winterbanden op de auto of of sneeuwkettingen bij hebben.
LuxemburgWinterbanden niet verplicht. De banden moeten wel aangepast zijn aan de omstandigheden.
OostenrijkWinterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en sneeuwkettingen altijd bij hebben in de auto.1 november tot 15 aprilMinimale profieldiepte 4mm, verplichtte vermelding op de banden M+S. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht.
ZwitserlandWinterbanden niet verplicht maar banden moeten aangepast zijn aan winterse omstandigheden.Verkeersborden geven aan waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn.
DenemarkenWinter- of vierseizoenenbanden zijn aanbevolen
NederlandNiet verplicht, wel aanbevolen bij winterse omstandigheden.

Graag een bijkomende verzekering afsluiten? Vergelijk verschillende verzekeraars. Zo weet je meteen hoeveel je kan besparen.