Dekt je brandverzekering ‘indirect verlies’ na schade?

Man blust brandende oven
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Een brand of overstroming in je woning gaat niet alleen gepaard met financiële kosten. Na de schade moet je schadeformulieren invullen, overheidsdiensten en je verzekeraar bellen. De optie ‘indirect verlies’ in je brandverzekering zorgt ervoor dat ook deze kosten vergoed worden. Mijnvergelijker.be vertelt alles wat je moet weten.

Een schadegeval zorgt niet enkel voor zuiver financiële schade, maar ook voor heel wat tijdverlies. Je moet administratie in orde brengen, langsgaan bij verschillende instanties, offertes opvragen voor herstellingen en meer. Vooral de tijd die je besteedt aan bureaucratie, dus het regelen van documenten en schadeformulieren, kan enorm oplopen. 

De tijd die je kwijtspeelt, kan je namelijk niet gaan werken om geld te verdienen. Met de optie ‘indirect verlies’ in je brandverzekering zorg je dat deze kost gedekt is.

Over welke kosten gaat het precies?

De bijkomende kosten van een schadegeval omvat onder meer:

  • Een dag verlof die je neemt op het werk
  • Telefoontjes om alles te regelen
  • Aanvraag van prijsoffertes voor de herstellingen
  • Huurprijs van de opslagplaats die je huurt om je spullen te stallen die je kon redden uit de brand.

Dekt je brandverzekering automatisch deze kosten?

Of je brandverzekering ‘indirect verlies’ dekt, hangt af van brandverzekering tot brandverzekering. Sommige brand- of woonverzekeringen voorzien een automatische vermeerdering van de schadevergoeding om deze kosten te dekken. Dit kan bijvoorbeeld 10% van de gewone schadevergoeding bedragen die je normaal gezien ontvangt. 

Als de optie ‘indirect verlies’ niet automatisch voorzien is door je brandverzekering, kan je hiervoor een bijkomende dekking afsluiten. Die dekt bijkomende verliezen na een schadegeval, zonder dat je die kosten allemaal moet bewijzen. Meestal wordt de schadevergoeding met 10% verhoogd, na aftrek van de vrijstelling. Meestal is de schadevergoeding ook gelimiteerd tot een bepaald maximumbedrag. Lees dus zeker de kleine lettertjes op je verzekeringscontract!

Wat is het verschil met gevolgschade?

Gevolgschade is alle schade die rechtstreeks het gevolg is van een andere schade. Door een waterlek loopt niet alleen je kelder onder, maar is ook je inboedel vernield door het water. Een ander voorbeeld: tijdens het blussen van een brand in je huis hebben je buren waterschade door het bluswater van de brandweer. De brandverzekering dekt meestal alleen de gevolgschade in het geval van een waterlek. De reparatie van de leidingen zelf is ten laste van de verzekerde, en hierin komt je verzekeraar niet tussen. 

Met Mijnvegelijker.be vergelijk je makkelijk verschillende verzekeraars en weet je meteen hoeveel je bespaart op je verzekering!