Let op: je verzekering komt niet altijd tussen bij inbraak of diefstal!

Twee mannen proberen in te breken in huis
blank
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Tijdens de winter zijn er meer woninginbraken in vergelijking met de andere seizoenen. Gelukkig beschermen de meeste brandverzekeringen je ook bij een inbraak. Maar welke voorzorgen moet je nemen? En wat zijn de kleine lettertjes in je polis? Mijnvergelijker.be doet de belangrijkste zaken uit de doeken.

Waarom heb je een inbraakverzekering nodig?

Met 37.460 geregistreerde pogingen tot woninginbraak in 2023 in België, is een diefstalverzekering geen overbodige luxe. Precies daarom is het een must om je brandverzekering huuraansprakelijkheid uit te breiden met de waarborg inbraak of diefstal. 

Deze waarborg dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak. Hieronder valt bijvoorbeeld de deur die inbrekers hebben geforceerd of het raam dat ze hebben ingeslagen. De waarborg inbraak en diefstal dekt bovendien de spullen in je tuin of op je tuinterras, zoals bijvoorbeeld de gasbarbecue die het hele jaar door buiten blijft staan.

Woonplaats bepaalt risico

Wist je dat de inbraakcijfers in de ene regio veel hoger oplopen dan de andere? Dat blijkt uit de criminaliteitsstatistieken die de Belgische politie elk jaar publiceert. Elke gemeente heeft een ander criminaliteitscijfer en dat kan onderling flink verschillen. Zelfs al liggen die gemeentes vlak bij elkaar. 

Dit zijn de laatst gekende statistieken voor het jaar 2024 over het aantal woninginbraken in ons land. Op de online kaart kun je makkelijk de cijfers van je eigen gemeente terugvinden en zie je meteen in welke regio’s er opvallend meer geregistreerde feiten zijn. Een voorbeeld: in het Brabantse Haacht waren er 24,3 feiten per 10.000 woningen, in Ukkel waren dat er 99,64 per 10.000 woningen.

De inbraakcijfers spelen een belangrijke rol bij de berekening van je brandverzekeringspremie. Zo zie je premieverschillen van maar liefst 10 procent per jaar tussen de brandverzekering in de goedkoopste en de duurste gemeente, louter door de verschillen in inbraakcijfers.

Diefstalverzekering komt niet altijd tussen

Ook als verzekerde heb je een aantal verplichtingen als je je optimaal wil dekken. De diefstalverzekering komt enkel tussen als duidelijk is dat je je huis of appartement voldoende hebt beveiligd toen je vertrok.

  • Alle ramen en deuren toe: als inbrekers via een openstaand raam je woning binnendringen, zijn er geen inbraaksporen. In dat geval zal de verzekeraar niet tussenkomen in de schade. Dit betekent dat ook je kleine wc-raampje gesloten moet zijn. 
  • Wees niet voor een langere periode weg: zorg er ook voor dat je huis of appartement regelmatig bewoond is, want anders komt de verzekering niet tussen. Het risico op inbraak neemt gevoelig toe als je voor een langere periode niet thuis bent. Hoeveel nachten je precies in je woning moet verblijven, hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. De meesten hanteren een minimum van 250 nachten per jaar.
  • Installatie alarmsysteem: verblijf je af en toe in je woning, dan moet je soms extra preventieve maatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld de installatie van een alarmsysteem. Soms moet je een hogere premie betalen. Als je een alarmsysteem installeert zonder dat je verzekeraar dit vraagt, kan je soms korting krijgen op je verzekeringspremie. Let op: krijg je deze korting, dan moet je het alarm altijd inschakelen als je niet thuis bent, ook al ben je maar tien minuten weg.

Wat met juwelen of een kunstcollectie?

Als je een waardevolle verzameling kunst, antiek of (strip)boeken hebt, is slechts beperkt verzekerd. Kijk dit na in de algemene voorwaarden van je verzekering. Je mag ervan uitgaan dat het standaard verzekerde bedrag voor zo’n verzameling maximaal 50.000 euro bedraagt. Ook juwelen hebben standaard maar een bepaalde dekking, bijvoorbeeld 5.000 euro. Heb je dus een duur horloge of enkele waardevolle kunstwerken in huis, dan sluit je dus best een bijkomende exclusieve verzekering af.