Vanaf 17 april 2025 is het toegestaan om in België gehomologeerde plug-and-play zonnepanelen aan te sluiten. Maar welke impact heeft dat op je brandverzekering? En waarop moet je letten bij de installatie van deze innovatieve zonnepanelen?
Wat zegt de wet?
Synergrid, de federatie van gas- en elektriciteitsnetwerkbeheerders, geeft eindelijk toestemming om in ons land zonnepanelen te gebruiken met een stekker die je direct aansluit op een stopcontact in huis. In sommige van onze buurlanden zijn plug-and-play zonnepanelen al langer populair. In België mag je tot 16 april 2025 enkel zonnepanelen gebruiken die via een vaste aansluiting op het elektrische paneel worden aangesloten.
Waarom zijn plug-and-play zonnepanelen interessant?
Eerst en vooral zijn inplugbare zonnepanelen heel makkelijk te installeren. Je hoeft ze enkel tegen je gevel te plaatsen, of op je terras, balkon of plat dak. Vervolgens sluit je ze aan op een stopcontact. Omdat ze eenvoudig in en uit te pluggen zijn, kan je ze makkelijk meenemen wanneer je verhuist. Dat maakt de plug-and-play zonnepanelen bijzonder aantrekkelijk voor huurders.
Verder is de lage investeringskost een pluspunt. Plug-and-play zonnepanelen vormen een goedkoop alternatief voor wie onvoldoende budget heeft om vaste zonnepanelen te laten plaatsen.
Wat kost een plug-and-play zonnekit?
Vandaag kost een plug-and-play zonnekit van 400 watt ongeveer 450 euro. Ze levert maximaal 380 kWh per jaar op. Dat dekt zowat 11% van het jaarlijkse energieverbruik van een gemiddeld Belgisch gezin, en levert dus een besparing op van ongeveer 115 euro per jaar. Rekening houdend met de huidige energieprijzen, heb je die investering gemiddeld in vier jaar tijd terugverdiend.
Plug-and-play zonnepanelen: wat met je brandverzekering?
Momenteel is het voor verzekeraars nog moeilijk om de impact van plug-and-play zonnepanelen op de brandschadegevallen in te schatten. Maar aangezien je de zonnepanelen kan aansluiten op een stopcontact in huis, gelden normaal gezien dezelfde dekkingsvoorwaarden als voor andere elektrische huishoudtoestellen. Dat wil zeggen dat ze onder je gewone brandverzekering vallen.
Aan welke voorwaarden moeten plug-and-play zonnepanelen voldoen?
In tegenstelling tot klassieke zonnepanelen, dient er voor plug-and-play zonnepanelen geen gelijkvormigheidscontrole te gebeuren voor ingebruikname. Aangezien de risico’s daardoor een stukje groter zijn, koop je best een gehomologeerde zonnekit, die door Synergrid is goedgekeurd.
Voor je investeert in een plug-and-play installatie, dien je vooraf bij je gemeente na te gaan of de plaatsing van een zonnepaneel aan je balkon toegelaten is. Als huurder moet je ook toestemming vragen aan de verhuurder voor de installatie.
Volg in elk geval goed de veiligheidsinstructies bij het eerste gebruik van de zonnekit. Zo moeten de toestellen automatisch uitschakelen bij een stroomonderbreking.
Ten slotte moet je de plug-and-play zonnepanelen correct monteren, zodat ze tijdens een storm of fikse wind niet kunnen wegwaaien. Zorg verder ook voor een verlengsnoer dat bestand is tegen regen.