Wist je dat er tijdens de eindejaarsperiode opvallend meer woningbranden zijn dan tijdens de rest van het jaar? Met deze tips vermijd je dat de feestdagen voor de rest van je leven een traumatische herinnering worden.
1. Ga voor LED-kaarsen
De kerst- en eindejaarsperiode mag dan een ‘feest van licht’ en gezelligheid zijn, al te vaak leiden kaarsen tot brand en ander onheil. Tegenwoordig zijn veiligere alternatieven op de markt waardoor het gebruik van waxkaarsen niet meer nodig is.
LED-kaarsen of batterrijbediende kaarsen zijn vlamloos en hebben ontzettend veel voordelen. Je moet bijvoorbeeld geen schrik hebben wanneer je kinderen of kat ze omstoten. Bovendien moeten ze qua gezelligheid zeker niet onderdoen.
2.Toch waxkaarsen? Gebruik ze dan veilig
Gebruik je toch echte kaarsen, hou dan rekening met volgende zaken:
- Gebruik nooit kaarsen nabij de kerstboom. Bovendien zijn kunstkerstbomen minder brandbaar, dan een echte kerstboom.
- Blijf weg bij gordijnen of andere brandbare materialen indien je graag echte kaarsen gebruikt.
- Loop nooit de kamer uit als er kaarsen branden en hou ze zeker uit de buurt van kinderen.
- Zorg voor een stabiele ondergrond en gebruik een houder die niet brandbaar is. Dus geen plastic of hout, maar ijzer of aluminium.
3. Ga voor veilige kerstverlichting
Niet alle kerstverlichting die je in de winkel of online koopt, is veilig. Integendeel: 30% van de verkochte kerstverlichting vertoont gebreken en is onveilig. Het gaat dan zowel om het materiaal dat gebruikt wordt, als om de gebrekkige technische specificaties.
Vind je geen CE-aanduiding of technische informatie in het Nederlands of Engels, laat de verlichting dan liggen. Kijk voor je de verlichting aansluit ook of alle lampjes vastgeschroefd zijn. Zijn lampjes defect, dan kunnen ze voor kortsluiting zorgen. Ook LED-kerstverlichting is hier een goeie keuze, want die warmt veel minder op. Doof de verlichting als je gaat slapen. Nog beter: trek de stekker uit het stopcontact.
4. Onthoud: ‘stop, drop, roll’
Ontstaat er toch brand? Hanteer dan de tips van de brandweer:
- STOP! Ren niet, je maakt de vlammen erger.
- DROP! LAAT JE VALLEN! Ga meteen op de grond liggen.
- ROLL! Rol je op de grond (in een blusdeken of een doek) om de vlammen te smoren.
5. Maak verlengkabels goed vast
Vaak heb je een verlengkabel nodig om een elektrische fondue of teppanyaki-stel probleemloos te gebruiken. Zorg dat je de verlengkabel met een stukje tape vastmaakt aan de vloer, zodat niemand er kan over struikelen. Check ook of je verlengsnoer veilig is, en er geen barstjes in zitten.
6. Vergeet niet je schoorsteen voor het jaareinde te laten reinigen
Naast onze tips willen we je er ook aan herinneren dat je schoorsteen jaarlijks een reinigingsbeurt verdient. De schouw van alle soorten verwarming met een vaste of vloeibare brandstof, zoals hout, kolen, mazout en pellets moet verplicht jaarlijks worden gereinigd. Bij een CV-ketel die op gas brandt, hoeft dat slechts eens in de 2 jaar te gebeuren. Wie verwarmt met hout, loopt namelijk minder risico op een schouwbrand dan iemand die verwarmt met gas.
Hout zorgt voor veel meer roetafzetting in het rookkanaal en daardoor kan de schouw in brand vliegen. In geval van brand moet je aan de verzekeringsmaatschappij kunnen bewijzen dat het jaarlijks onderhoud van je schoorsteen werd uitgevoerd door een erkende technicus.
Je krijgt ook altijd een (digitaal) attest. Daarop staan zowel de datum waarop de schouw werd geveegd, als de mogelijke beschadigingen. Heb je geen attest en ontstaat er brand in huis, dan kan je verzekeringsmaatschappij weigeren je het verzekerde bedrag in geval van brand uit te keren. Ook als huurder loop je hetzelfde risico. Net daarom ben je verplicht een kopie van het reinigings- en verbrandingsattest van de technicus aan de verhuurder te bezorgen.