Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Waterschade via een gemeenschappelijke muur: wie is aansprakelijk?

Koppel zitten in de zetel terwijl ze kijken naar het waterlek in hun woonkamer.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Het is een klassiek geval in de verzekeringswereld: waterschade waarbij niet enkel jij, maar ook je buur betrokken is. Ook als huurder kan het je overkomen. Mijnvergelijker.be legt uit wat te doen.

Wat te doen als huurder bij waterschade? 

Heel wat huurders hebben het al meegemaakt: water dat binnendruppelt via een gemeenschappelijke muur of plafond, waarbij je bijna zeker bent dat de wasmachine van de buurvrouw de boosdoener is. Resultaat: een natte houten vloer in je appartement, schimmel en loskomend behang. De verplichte verzekering huurdersaansprakelijkheid dekt waterschade door een breuk van de leidingen, het overlopen van dakgoten of insijpelen van water door het dak. Maar hoe pak je dit geval aan?

1. Praat met je buren

Signaleer het probleem aan je buren en ga samen op zoek naar een oplossing. Als het probleem van bij de buren komt, zullen ze hun brandverzekering moeten aanspreken om jouw schade te vergoeden. Een brandverzekering huurdersaansprakelijkheid dekt niet alle waterschade. Er moet sprake zijn van een breuk, een barst, een lekkende leiding of insijpelend vocht. Schade door opstijgend grondwater is bijvoorbeeld niet gedekt.

2. Verwittig je eigen verzekeraar

Ken je de oorzaak van de waterschade, maar geraak je er niet uit met je buren? Dien dan een dossier met foto’s in bij je eigen verzekeraar. Je verzekeraar neemt dan contact op met de verzekeraar van de buren, en stuurt wellicht een expert om de oorzaak van de schade vast te stellen en de aansprakelijkheid te bepalen. Blijkt uit de expertise dat je buren verantwoordelijk zijn, dan zal de verzekering van de buren normaal gezien opdraaien voor jouw schade. Gebeurt dat niet, dan kan je eigen verzekeringsmaatschappij hen aansprakelijk stellen en de schade op hen verhalen.

3. Doe eventueel een beroep op je verzekering rechtsbijstand 

Als alles goed gaat, komen de verzekeringsmaatschappijen tot een vergelijk. Maar wat als je buren klant zijn bij dezelfde verzekeringsmaatschappij en er een belangenconflict ontstaat? Als je het niet eens bent met het voorstel om de schade te regelen, dan raadpleeg je best een advocaat. Dat kan als je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Die dekt immers de administratieve en gerechtskosten die voortvloeien uit de betwisting van een schadegeval.

Een aparte rechtsbijstandsverzekering of niet?

Vaak is de rechtsbijstandsdekking een aanvullende verzekering naast je brandverzekering, autoverzekering of familiale verzekering, afgesloten bij je eigen verzekeraar dus. Wil je echt 100% onafhankelijk advies, dan kies je beter voor een aparte rechtsbijstandsverzekering bij een gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekeraar. Zo voorkom je belangenvermenging of partijdigheid. Vaak is de dekking ook iets uitgebreider. Goed vergelijken is dus de boodschap!

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!