Welke documenten mag een huisbaas van zijn huurder vragen?

Vrouw ontmoet verhuurder van vakantiehuisje.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Heb je eindelijk de ideale huurwoning gevonden, maar wil de huisbaas je loonfiche zien vóór jullie het contract tekenen? Vraag je je af of dat zomaar mag? Mijnvergelijker.be geeft een handig overzicht van welke attesten een verhuurder wél en niet mag vragen.

Screenen mag, mits respect van de privacy 

Een verhuurder heeft het recht zijn huurders zelf te kiezen zolang hij de privacy respecteert. De regels om kandidaat-huurders te screenen, zijn vrij algemeen. Volgens het Vlaamse Woninghuurdecreet mag de verhuurder documenten opvragen ‘die noodzakelijk zijn om te checken of de potentiële huurder in staat is aan zijn verplichtingen als huurder te voldoen’. Anders gezegd: zal de huurder elke maand de huur kunnen betalen? 

Welke documenten zijn ‘noodzakelijk’ om huurders te checken? 

  • Identiteitsdocumenten

De verhuurder mag informatie vragen over de identiteit en de woonplaats van de huurder, maar niet over de geboorteplaats. Je huisbaas mag wel peilen naar de samenstelling van je gezin, en of je huisdieren hebt.

  • Loonfiche

De verhuurder mag vragen hoeveel de huurder maandelijks verdient om in te schatten of hij of zij de huur kan betalen. In principe mag de verhuurder niet vragen of je loontrekkende, ambtenaar of zelfstandige bent. Hij mag ook niet vragen waar het geld vandaan komt. Je hoeft dus niet te vertellen dat je een werkloosheidsuitkering of een leefloon krijgt.

Vermits je huisbaas wél loonfiches, rekeninguittreksels of een aanslagbiljet van de belastingen mag opvragen, komt hij dat in de praktijk wel te weten.

  • Gezondheids- en andere documenten

De verhuurder mag niet naar documenten vragen over je gezondheidstoestand. Hij mag ook geen info vragen over eventuele veroordelingen en over je gerechtelijk verleden.

Vermoeden van een onterechte weigering als huurder?

Uiteindelijk mag een verhuurder zelf beslissen wie hij wel of niet als huurder kiest. Als hij objectieve argumenten aanhaalt, kan je weinig inbrengen tegen een weigering. Op één vlak is het Vlaamse Woninghuurdecreet bijzonder duidelijk: een verhuurder mag niet discrimineren op basis van bijvoorbeeld huidskleur, handicap, geslacht, burgerlijke staat, geaardheid of vermogen.

Gerelateerde artikels