Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Wat je moet weten over 6G

Vrouw maakt gebruik van het 6G-netwerk in België.

De laatste jaren werd 5G langzaam in ons land uitgerold. Terwijl nog niet elk dorp in België van 5G geniet, rollen ze in sommige landen al 6G uit. Wat heeft 6G te bieden en wanneer mogen we de technologie bij ons verwachten?

Het enthousiasme over 6G draait vooral rond de aanzienlijke verbeteringen tegenover 5G en 4G: hogere datasnelheden, lagere latentie, verbeterde betrouwbaarheid en een bredere dekking. Waar 5G een eerste noodzakelijke stap was voor de ontwikkeling van technologieën zoals augmented reality (AR), virtual reality (VR), het Internet of Things (IoT), en kunstmatige intelligentie (AI), geldt 6G als de sleutel om het volledige potentieel van die technologieën te benutten. 

Is er al 6G?

5G is voorlopig enkel beschikbaar in de zogenaamde 5G-zones, namelijk in en rond de grote steden en aan de kust. Aangezien we zelfs 5G nog niet standaard gebruiken, is het op de uitrol van 6G in België nog even wachten. In 2020 deed het Finse bedrijf Nokia al onderzoek naar 6G via een Europees gesubsidieerd onderzoek. Onderzoekers schreven in 2021 de eerste bevindingen neer. 

Hoe snel is 6G?

6G zal datasnelheden opleveren die tientallen keren hoger zijn dan de huidige 5G-snelheden – naast een nog lagere latentie. Dat is de vertraging in de dataoverdracht. Hoe lager die latentie, hoe beter voor tal van toepassingen: realtimecommunicatie, autonome voertuigen of geavanceerde gezondheidszorgtechnologie.

6G zal onze wereld hierdoor ongetwijfeld nog meer verbinden: van slimme steden tot slimme landbouw en geavanceerde industriële processen. Experts zijn het erover eens dat 6G een essentiële rol zal spelen in het vormgeven van de toekomstige samenleving.

Langzame uitrol 5G

De voornaamste reden voor die tragere uitrol, is de late veiling van de frequenties in ons land. Die vond plaats in juni 2022. Voordat operatoren nieuwe 5G-zendmasten konden bouwen, moesten ze eerst het resultaat van die veiling afwachten.

Op andere plekken moet je het voorlopig met 4G stellen, al bestaan er in Vlaanderen ook hiervan nog blinde vlekken. Via deze kaart kan je nagaan hoe de 4G-dekking eruitziet bij ons. Het kan best zijn dat je – afhankelijk van je operator – een betere of minder goeie netwerkdekking hebt in jouw regio. Voor 5G zal dat niet anders zijn.

Uitrol 6G in België

Door de langzame uitrol van 5G is het moeilijk te voorspellen wanneer 6G beschikbaar zal zijn bij ons. Op basis van de tijdslijn van de 5G-uitrol, zal 6G ergens in het volgende decennium zijn intrede maken, zo voorspellen experts. In België zal die overgang alvast geleidelijk aan gebeuren, in tegenstelling tot in Aziatische landen en de Golfstaten. 

Voorlopig is dus enkel 5G aanwezig in België? Wil jij ook snel internet en dat tegen een voordelige prijs? Vergelijk de verschillende providers en ontdek het beste aanbod.