Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Abonnement opzeggen bij overlijden: zo doe je dat

Oudere man sluit uitvaartverzekering af

Bijna iedereen heeft meerdere abonnementen en lidmaatschappen lopen. Als iemand overlijdt, moeten dit natuurlijk opgezegd worden. Maar hoe doe je dat? Hoe je eenvoudig het telecomabonnement van een overleden naaste opzegt, legt Mijnvergelijker.be graag uit.

Iedereen beschikt over een eigen digitale voetafdruk: een spoor van gegevens wanneer je het internet gebruikt. Dat omvat alle websites die je bezoekt, e-mails die je verstuurt en alle informatie die je online invoert, bijvoorbeeld wanneer je accounts op sociale media aanmaakt of abonnementen – zoals voor telecomdiensten – afsluit. Het is belangrijk dat jouw naasten daarvan op de hoogte zijn. Zo kunnen ze de lopende abonnementen opzeggen. 

In kaart brengen van lopende abonnementen 

Op de website van de Vlaamse Overheid staat dat de nabestaanden alle abonnementen op naam van de overledene ofwel moeten opzeggen, ofwel moeten overzetten op hun naam als ze op hetzelfde adres staan ingeschreven. 

Het gaat onder meer over abonnementen op kranten, tijdschriften en aansluitingen van water, elektriciteit, gas, televisie, telefoon, … Stel dus zeker een lijst op van alle lopende abonnementen.

Behoud de voicemail

Als nabestaande heb je dus twee opties als het op telecomdiensten aankomt. Je neemt ofwel het telecomabonnement van de overleden persoon over of je zegt de abonnementen voorgoed op.

Als je het abonnement wil opzeggen, kan je de provider vragen om bijvoorbeeld de persoonlijke voicemail of het e-mailadres van de overledene te behouden. 

Overnemen of stopzetten: hoe werkt het?

Als je de telecomabonnementen wil laten overnemen en de factuur op een andere naam wil zetten, heb je enkel de basisgegevens nodig: de naam, geboortedatum, het adres, gsm-nummer en klantnummer van de overleden persoon.

Om de telecomabonnementen definitief op te zeggen, heb je ook de gegevens op de identiteitskaart en de overlijdensakte nodig. Om een abonnement stop te zetten, moet je langsgaan in een fysieke winkel. Als je het online wil opzeggen, heb je digitale exemplaren van bovengenoemde documenten nodig in de vorm van een scan.

Gsm-abonnement als laatste

Een grote tip is om het gsm-abonnement als laatste af te sluiten. Daar bestaat een heel goeie reden voor: het verkrijgen van toegang tot bepaalde accounts gebeurt vaak met tweestapsverificatie via sms. 

Actieve en passieve digitale voetafdrukken

Meer en meer mensen hechten belang aan de privacy van hun gegevens. Misschien wil je daarom dat ook zoveel mogelijk van de online data van de overledene verdwijnt. Vergeet zeker niet socialemedia-accounts, accounts bij webwinkels en fora.