Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Deze telecomabonnementen hebben het meeste data

Koppel bekijkt de beste internetproviders volgens Testaankoop in hun zetel.

Uit cijfers van de Belgische telecomregulator BIPT blijkt dat we steeds meer data verbruiken via de vaste internetverbinding. De meeste providers passen hun telecomabonnementen hierop aan, maar lang niet allemaal. Is een abonnement met 250 GB data of meer noodzakelijk? En waar betaal je extra voor?

In 2022 downloadden we per internetaansluiting gemiddeld 251 GB per maand. Dat is ruim 14 GB meer in vergelijking met 2021. Hieruit blijkt dat Vlaamse gezinnen een internetabonnement met veel data nodig hebben. Onder dataverbruik valt onder meer surfen op het internet, downloaden van games en video’s en streamen van muziek, films en series

De verschillende internetoperatoren in ons land zijn zich goed bewust van het internetverbruik van de consument, want de standaard internetformules van zowat elke operator bieden je onbeperkt dataverbruik via je vaste aansluiting. Enkel bij Scarlet, Telenet en Proximus vind je nog internetabonnementen met een beperkt downloadvolume.

Abonnementen met beperkt datavolume zijn goedkoper

Het is logisch dat internetabonnementen met beperkte datavolumes en beperkte downloadsnelheid goedkoper zijn. Het goedkoopste abonnement vind je voor 23 euro per maand bij Scarlet. Het downloadvolume bedraagt slechts 50 GB en de snelheid ligt op 30 Mbps. Voor alle duidelijkheid: dat is erg weinig data en een bijzonder trage verbinding.

Voor 10 euro extra heb je met Telenet Easy Internet al een abonnement dat een pak interessanter is. Het internetvolume ligt op 150 GB en de downloadsnelheid bedraagt een mooie 150 Mbps. Kostprijs: 33,29 euro per maand. Tot slot biedt Proximus Internet Essential aan: 100 GB en een snelheid van 50 Mbps voor 25 euro per maand.

Bovenstaande abonnementen zijn vrij basic. Wie een laag dataverbruik heeft, hoeft ook niet te betalen voor een duur abonnement. 

Onbeperkt: dubbel zo duur, maar hogere snelheid

Operatoren boden vroeger internetabonnementen aan met beperkte downloadvolumes die opliepen tot 250 GB. Dat is verleden tijd: operatoren bieden ofwel onbeperkt internet aan, ofwel downloadvolumes die niet hoger zijn dan 150 GB. Hoe verhouden die abonnementen zich tot die met een onbeperkt downloadvolume?

Om de vergelijking te maken, kijken we uiteraard naar Scarlet, Telenet en Proximus. Voor een onbeperkt internetabonnement bij Scarlet, de formule Scarlet Loco, betaal je 34 euro per maand, ofwel 9 euro meer dan het abonnement met een beperkt downloadvolume. Met 70 Mbps ligt de snelheid meer dan dubbel zo hoog, maar blijft ze relatief traag. 

Wil je onbeperkt internet bij Telenet, dan betaal je meteen een stuk meer: 61,14 euro per maand voor All-Internet, de goedkoopste optie. Je krijgt een internetsnelheid die dubbel zo hoog ligt, 300 Mbps. Een gelijkaardig verhaal zien we bij Proximus. De goedkoopste, onbeperkte internetformule, Internet Maxi, kost je 55 euro per maand. Iets meer dan het dubbele van de basisformule Internet Essential. Ook hier ligt de internetsnelheid dubbel zo hoog: 100 Mbps.

Dit zijn de interessantste formules

Als je dan toch voor onbeperkt internet kiest, wat zijn dan de interessantste opties op de markt vandaag? Scarlet Loco is vandaag het goedkoopste, onbeperkte internetabonnement. Maar zoals gezegd: met 70 Mbps is je snelheid eerder aan de lage kant.

Voor de goedkoopste abonnementen met onbeperkt internet en een snelheid vanaf 100 Mbps, moet je kijken naar edpnet, Mobile Vikings en Orange. Voor 35,95 euro (edpnet) en 40 euro (Mobile Vikings) per maand heb je een onbeperkt internetabonnement met snelheden tot 100 Mbps. Bij Orange betaal je 46 euro per maand voor internet met een snelheid tot 150 Mbps.

Wil je graag op telecom besparen? Vergelijk de verschillende providers en sluit het meeste voordelige telecomabonnement af.