Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Hoeveel mobiele data verbruikt social media?

Vrouw verbruikt mobiele data terwijl ze haar social media op haar smartphone bekijkt.

Met mobiele data ben je tegenwoordig altijd en overal online. Alleen verbruiken de populaire apps op je telefoon vaak meer data dan je verwacht. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om het verbruik te controleren. Net zoals een aangepast abonnement een alternatief kan zijn. Maar welke apps verbruiken nu het meest? En hoeveel precies? Mijntelco.be zocht het uit.

Even snel door Facebook scrollen? Of updates op Instagram bekijken? Dat kost je al snel 100 MB per uur. Klinkt niet veel? Schijn bedriegt. Recent onderzoek van Hootsuite en We Are Social toont aan dat de Belg gemiddeld 1 uur en 45 minuten per dag met sociale media bezig is. Als je dat enkel met mobiele data doet, verbruik je al 5,25 GB per maand, enkel en alleen door te scrollen op Facebook en Instagram. Dus zonder dat je zelf foto’s en video’s plaatst. Deze apps blijven bovendien ook op de achtergrond actief om updates weer te geven.

Lees ook: Hoe weet je wanneer je gsm-bundel is opgebruikt?

Wie over video spreekt, denkt automatisch ook aan YouTube. De applicatie verbruikt gemiddeld 4 MB per minuut. Omgerekend is dat 240 MB per uur. TikTok verbruikt nog meer mobiele data: gemiddeld tot 840 MB per uur. Als gebruiker kan je dat beperken door de ‘DataSaver’-functie in te schakelen. Het duurt dan langer om video’s te laden en je bekijkt ze in lagere kwaliteit, maar het verbruik van je mobiel data daalt met ruim de helft.

De populairste applicatie is tegenwoordig WhatsApp. Het dataverbruik voor wie vooral berichten stuurt en ontvangt, is daar evenwel verwaarloosbaar. Met 1 MB verstuur en ontvang je tot 100 berichten. Wil je videobellen via WhatsApp, dan loopt het verbruik op tot 240 MB per uur. Net zoals wanneer je video’s en foto’s verstuurt en ontvangt.

Wie wil videobellen, maar minder wil verbruiken, gebruikt dan beter FaceTime. Daar moet je rekenen op een gemiddeld verbruik van 210 MB per uur.

Wie zijn smartphone gebruikt als gps, moet zich minder zorgen maken. Waze verbruikt minder dan 1 MB per uur, bij Google Maps is dat ongeveer 2 MB en Apple Maps 5,40 MB. Ook fervente twitteraars verbruiken weinig mobiele data. Eén tweet versturen kost je ongeveer 70 KB. Met 1 MB verstuur je dus bijna 15 tweets. Maar opgepast: wie video’s plaatst en bekijkt op Twitter, ziet zijn verbruik wél snel stijgen.

En een uur streamen op je mobiel apparaat? Dan verbruik je rond de 1,7 GB.

Dataverbruik controleren

Wie een beperkte databundel heeft, let dus beter op. Zowel op je iPhone als Android-telefoon kan je bij de instellingen je mobiel dataverbruik nagaan per applicatie. Sowieso is het aangewezen om waar mogelijk steeds gebruik te maken van een wifi-verbinding om je mobiel verbruik te beperken. Ga je toch vaak buiten je bundel? Dan kunnen die kosten hoog oplopen en is overschakelen naar een ander abonnement met een hoger of onbeperkt verbruik aangewezen.

Tip: Bekijk hier de 10 meest voordelige GSM-abonnementen tot 5 GB data.

Favoriete applicatie

Heb je één favoriete applicatie? Dan is het mogelijk interessant een abonnement te nemen waarbij je die app eindeloos kan gebruiken. Zo kunnen Proximus-klanten met een Mobilus S of M-abonnement bijvoorbeeldeen favoriete app kiezen. Standaard is je favoriete app WhatsApp, maar je kunt die één keer per maand wijzigen in Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram of Pinterest via MyProximus. Er kan maar één app tegelijk actief zijn.