Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Prijsstijgingen in telecom: verrassende resultaten van het BIPT

Vader en zoon kijken naar de smartphone.

De voorbije jaren maakte de telecomsector flink wat prijsstijgingen mee. Sommige operatoren sloegen meer dan eens hun prijzen op. Cijfers die het BIPT ons bezorgde, wijzen uit dat sommige formules daarbij merkbaar interessanter werden, andere net niet. De kans bestaat dus dat je niet alleen meer betaalt dan twee jaar geleden, maar ook dat jouw formule niet meer de goedkoopste is voor jouw telecomnoden. We vergelijken enkele huidige tarieven met die van het eerste kwartaal van 2022.

Met recente cijfers die we opvroegen bij het BIPT kunnen we een algemeen beeld schetsen van de evolutie in de telecomprijzen. Concreet overlopen we bij Telenet, Proximus, Scarlet, Orange, Base en hey! de prijsevolutie van de voorbije twee jaar voor mobiele telefonie, vast internet en bundels voor mobiele telefonie, vast internet en tv via een decoder. Sommige operatoren hebben verschillende tariefplannen per producttype. Daaruit kozen we telkens één formule. 

Grote providers verhoogden prijzen

Volgens de cijfers van het BIPT werden vooral de grotere operatoren duurder in het eerste kwartaal van 2022. 

Orange

Zo steeg het mobiele abonnement van Go Plus van Orange van 20 naar 23 euro. Niet te vergeten: de hoeveelheid data in dit abonnement is wel toegenomen. De prijs voor een internetabonnement steeg dan weer van 42 naar 49 euro. Hierbij kreeg je niets extra. 

Voor de bundel Trio Start Extreme met internet, televisie en mobiele telefonie van Orange betaal je nu 97 euro. Wat een stijging is van 14 euro met twee jaar geleden. In deze bundel steeg enkel het aantal inbegrepen gigabytes van 60 naar 300 GB.

Telenet

De vier Telenet-formules stegen doorheen de jaren allemaal in prijs. Voor vast internet betaalde je in 2022 55,10 euro, vandaag 61,10 euro. De Easy-formule voor vast internet en televisie via een decoder kost nu 64,50 euro in plaats van 58,10 euro. Naast de prijs steeg wel het aantal zenders, maar verder veranderde niets. 

Voor de bundels One (73,20 euro per maand) en One Up (95,40 euro per maand) steeg het aantal data enorm. Je krijgt nu 300 GB in plaats van 40 GB. Bovendien werd het internet van One nog sneller. Je betaalt nu maandelijks 7,20 euro of 9,40 euro meer dan twee jaar geleden, tenzij je als nieuwe klant een lopende korting meepikt. 

Proximus

Maxi, een internetabonnement van Proximus, werd 6 euro duurder zonder dat de operator de inhoud aanpaste. Voor de Proximus-bundel Flex 80GB (in 2022 genaamd Flex Unlimited 20GB) betaal je nu maandelijks 99 in plaats van 86 euro. De mobiele data steeg wel van 20 GB naar 80 GB.

Scarlet

Scarlet voerde enkele kleinere prijsstijgingen door sinds het voorjaar van 2022. Zo kost de formule Loco voor vast internet nu 34 euro in plaats van 32 euro en de bundel Trio 42 euro in plaats van 40 euro. Bij beide formules mag je nu wel rekenen op sneller internet. 

Dezelfde prijs

Hoe zit dat dan met andere spelers? Het mobiele abonnement van hey! behield zijn prijs. Je betaalt vandaag 25 euro voor een formule met 80 GB en een onbeperkt aantal belminuten. In het voorjaar van 2022 betaalde je dezelfde prijs, maar kreeg je de helft van de data. Bij BASE net hetzelfde: de prijs – 20 euro – voor een tarief met onbeperkte belminuten bleef gelijk, hoewel je nu 15 GB kan verbruiken in plaats van 10 GB. 

Ook prijsdalingen

Opvallend is dat Scarlet en Proximus hun prijzen ook lieten zakken. Voor Cherry 21 van Scarlet betaal je nu 21 euro, en dat is 2 euro minder dan twee jaar geleden. Verder verdubbelde het aantal belminuten en je krijgt nu 11 GB in plaats van 8. Ook Proximus maakte een van zijn formules goedkoper. Zo kost Mobile Easy nog 20 euro, en niet 27 euro zoals twee jaar geleden. 

Meer voor je geld?

Enkele formules omvatten vandaag duidelijk meer dan twee jaar geleden, maar het is aan jou om te bepalen of dat de prijsstijging verantwoordt. Als je helemaal geen grote hoeveelheden mobiele data verbruikt of naar veel verschillende zenders kijkt, is het zinloos om daar nu meer voor te betalen. De prijsstijgingen in het telecomlandschap betekenen voor de consument vooral één ding: wie abonnementen vergelijkt, kan besparen. Via de vergelijkingssite Mijnvergelijker.be gaat dat vandaag trouwens makkelijker dan ooit.