Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Waar kan je vandaag al mobiel op 5G surfen?

Vrouw maakt gebruik van wifi 6 om snel internet te hebben.

Mobiel surfen met een snelheid van 1 Gbps: de belofte van 5G hangt al langer in de lucht. Maar waar kan je vandaag daadwerkelijk mobiel op 5G surfen, met een goed signaal? We duiken in de nieuwste cijfers van het BIPT, dat de uitrol van 5G in België op de voet volgt.

Een jaar geleden schreven we bij Mijnvergelijker.be nog dat de uitrol van 5G in België op zich liet wachten. Meer zelfs: ons land bengelde helemaal achteraan, vergeleken met de andere Europese landen. Terwijl de 5G-licenties geveild waren onder voorwaarde dat 99,5% van de bevolking tegen 1 september 2024 buitenshuis toegang tot 5G zou krijgen. 

Waar staan we vandaag op dat vlak?

Zopas lanceerde het BIPT nieuwe cijfers over 5G op de drie mobiele netwerken van België in januari 2024: de netwerken van Proximus, Orange en Telenet. Momenteel geniet 87% van de huishoudens buitenshuis van 5G en 68% binnenshuis. Tenminste, als je klant bent bij Proximus. Het Orange-netwerk biedt al 5G aan 77% van de huishoudens buitenshuis en 57% binnenshuis, het Telenet-net aan 70% buitenshuis en 40% binnenshuis. 

Proximus is dus momenteel de beste leerling van de klas. Ook als we kijken naar de grootte van het grondgebied waarop de drie mobiele netwerken al 5G mogelijk maken. Buitenshuis biedt Proximus 5G-dekking op 65% van het Belgisch grondgebied, tegenover 62% bij Telenet en 52% bij Orange. Binnenshuis liggen die cijfers nog beduidend lager: 35% bij Proximus, 31% bij Orange en 29% bij Telenet. 

Heb jij al toegang?

Bijna 87% van de huishoudens heeft toegang tot 5G. Of je toegang hebt of niet, hangt af van de operator waarbij je klant bent, de plaats waar je woont en werkt. Operatoren rollen 5G meestal eerst uit in dichtbevolkte stedelijke gebieden en later pas in minder bevolkte gebieden.

Insert alt text here

5G-dekking Proximus

Bekijk hieronder de kaarten van het BIPT. De steden die groen zijn gekleurd, hebben een goed 5G-signaal. Hieronder vallen onder meer de steden: Oostende, Brugge, Leuven, Antwerpen, Brussel en Gent. Ook aan de kust biedt Proximus als een goed 5G-signaal. Opvallend: in West-Vlaanderen vind je vaak nog geen goed Proximus-5G-signaal. Hetzelfde geldt voor de Vlaamse Ardennen, de Antwerpse Kempen en een groot deel van Limburg.

Insert alt text here

5G-dekking: Telenet

Bij Telenet wisselt de kwaliteit van het 5G-signaal veel vaker. Je vindt dan ook heel veel relatief kleine groene, gele en rode vlekken op de kaart over goede 5G-dekking. Ook hier is het 5G-bereik in de grotere Vlaamse steden wel duidelijk goed, zoals in en rond Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven. Brussel is nagenoeg een grote rode vlek.

Insert alt text here

5G-dekking: Orange

Orange focust zich duidelijk op welbepaalde regio’s. Goed 5G-signaal van Orange vind je in de ruit gevormd door Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven, met toch ook rode vlekjes. Net als in de kuststreek en de assen tussen Gent, Brugge en Kortrijk. Het diepere West-Vlaanderen, de Vlaamse Ardennen, een deel van Antwerpen en Limburg kleuren weer grotendeels rood, behalve Hasselt.

Benieuwd hoe het met de 5G-dekking van jouw netwerk gesteld is, in jouw gemeente? Je checkt dat makkelijk op de website van het BIPT Dataportaal.