Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Bescherm je kind van online pesterijen en challenges met deze apps voor ouderlijk toezicht

Vader en zoon kijken naar de smartphone.

Sommige ouders zijn bezorgd over het smartphonegebruik van hun kinderen. Hoe ben je er zeker van dat je kind zijn smartphone op een veilige manier gebruikt? Hoe hou je de schermtijd in de gaten? En hoe zorg je ervoor dat je kind geen risico loopt op bijvoorbeeld pesterijen of zich laat verleiden tot online challenges? 

Ouders zijn vaak bezorgd over het smartphonegebruik van hun kinderen. En dit is terecht. Kinderen die online actief zijn, zijn vaak het doelwit van challenges en zelfs pesterijen. Een goed gesprek en duidelijke afspraken zijn een mooi begin, maar er bestaan ook apps waarmee je het smartphonegebruik van je zoon of dochter kan opvolgen en inperken. Enkele standaardfuncties in het toestel zetten je al op weg, maar er bestaan ook specifieke (betalende) apps voor.

Standaardfuncties van Android

Zowel de smartphones van Samsung (die op het Android-besturingssysteem draaien) als van Apple (die op iOS draaien) hebben enkele standaardfuncties die je als ouder kan gebruiken.

Op de toestellen van Samsung staat bijvoorbeeld de Kids-app standaard geïnstalleerd. De app is bedoeld om kinderen goede digitale gewoonten te laten ontwikkelen en maakt het mogelijk gebruikslimieten in te stellen en toegang tot bepaalde apps en contacten (niet) toe te staan. De app geeft je ook een gebruiksrapport waarin je onder meer de schermtijd en het app-gebruik kan raadplegen.

Daarnaast is er ook de functie ‘Digitaal welzijn’. Die app laat zien hoeveel tijd je kind aan zijn smartphone besteedt en hoe vaak hij of zij bepaalde apps gebruikt. De app heeft ook een ‘Ontspanningsfunctie’ die ervoor zorgt dat je kind een stuk relaxter met de smartphone omgaat.

Schermtijd van Apple

Met ‘Schermtijd’ heeft Apple een gelijkaardige standaardfunctie ingebouwd in het iOS-besturingssysteem. Dankzij de app kan je voor minderjarige kinderen het gebruik bekijken en tijdslimieten instellen. Maar ook het blokkeren van bepaalde websites in de Safari-browser behoort tot de mogelijkheden, evenals het blokkeren van de installatie van apps of in-app-aankopen.

Met toestellen van Apple heb je als ouder ook de mogelijkheid om de toegang tot bepaalde vooraf geïnstalleerde apps en functies te beperken. Denk aan: de Safari-internetbrowser, FaceTime, camera, bepaalde Game Center-functies, enzovoort. Wat ook handig is: je kan de functie zowel vanaf het toestel van je kind als vanop je eigen Apple-toestel gebruiken. Wie een iPhone heeft, zit met andere woorden gebeiteld als het op mogelijkheden voor ouderlijk toezicht aankomt.

Google Family Link

Qua standaardfuncties mag Apple dan misschien wel een streepje voor hebben, ook voor wie Android gebruikt zijn er tal van mogelijkheden om meer te doen op het vlak van ouderlijk toezicht. Google Family Link is waarschijnlijk de meest gebruiksvriendelijke app: hij is gratis en biedt veel nuttige functies.

Als ouder kan je bijvoorbeeld bepaalde websites en online inhoud blokkeren in de Chrome-webbrowser, tijdsbegrenzingen instellen en geïnstalleerde apps bekijken en eventueel beperken. Je kan daarnaast ook instellen dat je expliciet toestemming moet verlenen wanneer je kind iets wil aankopen via Google Play of in de app.

Met andere woorden: waar de standaard Android-functies tekortschieten ten opzichte van Apple, maakt Google Family Link dat ruimschoots goed.

Altijd nuttig?

Volgens Apple en Google zijn Schermtijd en Family Link pas nuttig wanneer je kinderen jonger zijn dan een bepaalde leeftijd. Voor Belgische gebruikers is die grens op dertien jaar vastgelegd, maar uiteraard kan je dat langer aanhouden.

Apps voor ouderlijk toezicht zijn een handig hulpmiddel, maar geen mirakeloplossing. Heeft je kind een iPhone, dan kan het de Schermtijd-app in principe gewoon verwijderen. Android biedt wel bescherming tegen het verwijderen van bepaalde apps, maar ook dat valt in principe te omzeilen.

Andere, specifieke apps

Tot slot bestaan er ook apps die je specifieke opties bieden voor tijdsbegrenzing, appbeheer en webfiltering. Maar toepassingen als Mobicip, Norton en Qustodio blijken bijvoorbeeld niet altijd even effectief als het op blokkeren van ongewenste websites aankomt en ook de ingestelde tijdslimieten blijken niet altijd betrouwbaar. In het geval van Mobicip kan je slechts tijdslimieten instellen voor bepaalde app-categorieën en de app van MMGuardian blijkt dan weer niet honderd procent doeltreffend voor het blokkeren van apps of het toestel.

Kortom: vertrouw niet blindelings op apps voor ouderlijk toezicht om je kind op een verantwoorde manier met de smartphone te laten omgaan. Ga vooral het gesprek aan en beschouw de apps als een stok achter de deur.