Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Tv kijken via app: de ideale besparing op je tv-abonnement?

Twee vrouwen in de living kijken hoe ze tv kunnen kijken via een app

Meer mensen kiezen ervoor om het traditionele tv-abonnement met decoder op te zeggen en tv te kijken via een app. Dit heet streaming. Providers spelen op de toename aan populariteit in. Zo zijn hun aangepaste abonnementen voor streaming vaak goedkoper dan de klassieke formules. Wij zochten uit hoeveel en of je kan besparen met streaming.

Dat de evolutie naar tv-kijken via apps volop aan de gang is, bewijzen de jongste kwartaalcijfers van Telenet en Proximus. Samen verloren ze in het derde kwartaal van dit jaar 32.000 tv-abonnees. Tegelijk zaten de internetabonnementen wel in de lift. Streaming wint voornamelijk bij jongere mensen aan populariteit. Niet toevallig, want tv kijken via een app is, kan je waar je maar wil. Bovendien is er nog steeds een ruim aanbod aan programma’s. Maar voor sommigen kan streaming ook nadelen hebben. Zo is een tv-abonnement via de app is altijd gekoppeld aan een internetabonnement bij dezelfde provider. Daarnaast moet je internetsnelheid en de hoeveelheid data goed zitten. Onbeperkt internet en snelheden van 100 Mbps gelden hierbij als standaard.

Hoe kijk je tv via het internet?

Online tv-kijken kan je op verschillende manieren. Televisiezenders hebben vaak hun eigen app. Hierop bekijk en herbekijk je probleemloos uitzendingen. Download de app op je smart-tv, smartphone, tablet of laptop. Een volledig overzicht van de verschillende mogelijkheden voor online tv kijken vind je hieronder:

Smart-tv

De methode die het dichtst bij de klassieke manier komt, is kijken op je smart-tv. Je installeert de apps van je favoriete tv-zenders op je televisietoestel en opent ze vervolgens met je afstandsbediening om te kijken.

Casten

Een andere mogelijkheid is casten, waarbij je de app op je smartphone of tablet gebruikt en het beeld vervolgens naar je tv-toestel stuurt. Smart-tv’s hebben vaak een ingebouwde functie om te casten. Heb je geen smart-tv in je woonkamer, dan moet je een extern apparaatje aanschaffen dat je op je toestel aansluit. Het bekendste voorbeeld hiervan is Google Chromecast.

Smartphone of tablet

Een derde mogelijkheid is om gewoon te kijken op je smartphone of tablet. Handig wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent of in bad zit.

Lees hier hoe je je decoder kan vervangen door een app en hoeveel je daarmee uitspaart.

VRT MAX, VTM GO en Go Play

Het aanbod voor online en via apps tv-kijken is vandaag groter dan ooit. Van elke grote tv-zender in Vlaanderen kan je de programma’s online of via een app bekijken, in realtime of uitgesteld. VRT MAX, VTM Go en GoPlay maakten de afgelopen jaren hun entree.

Op die manier kan je dus perfect het aanbod van de meeste Vlaamse zenders bekijken. Het spreekt voor zich dat een tv-abonnement je nog steeds het grootste aantal zenders aanbiedt, ook buitenlandse. In hoeverre tv kijken via het internet een goeie keuze is, hangt met andere woorden af van je persoonlijk kijkgedrag.

Tv kijken via het internet: voor- en nadelen

Vooraleer je beslist om de kabel vaarwel te zeggen, is het goed om alle voor- en nadelen van online of via een app tv-kijken naast elkaar te zetten. We hadden het al over de grotere mate van flexibiliteit van online tv-kijken, en ook over het grotere aanbod dat de traditionele manier van tv-kijken je biedt. Maar er is meer.

De zappers onder ons kunnen hun hart nog altijd het best ophalen via de klassieke manier van kijken, net als voor het raadplegen van de tv-gids en het opnemen van programma’s. Ben je iemand die maar naar een beperkt aantal zenders kijkt en daarnaast ook films en series bekijkt via streamingdiensten, dan wordt kabelknippen aantrekkelijker.

Apps bij verschillende providers

Telenet

 Met TV flow van Telenet, waarmee je naar 14 Vlaamse zenders kan kijken. In combinatie met All-Internet (300 Mbps) kost de formule 71,67 euro per maand. Kies je toch voor een decoder in plaats van de app, dan betaal je 74,20 euro per maand. Telenetklanten kunnen dus een jaarlijkse besparing van 30 euro realiseren.

Proximus

Klanten van Proximus zijn genoodzaakt ook een mobiel abonnement te nemen bij hun bundel met internet en tv via de app. De goedkoopste formule, met een internetsnelheid tot 100 Mbps, komt neer op 78,99 euro per maand en biedt jou 32 zenders. Voor dezelfde formule, maar met decoder, betaal je maandelijks 87,99 euro. Besparingspotentieel: 108 euro per jaar. 

Orange

Bij Orange kan je dat bedrag uitsparen door over te stappen van Orange TV (68 euro per maand) naar Orange TV Lite (20 zenders voor 59 euro per maand). Deze formules komen met een internetsnelheid van 150 Mbps. Orangeklanten zijn echter niet gebonden aan een bijhorend gsm-abonnement, waardoor zij misschien wel de grootste slag kunnen slaan. Proximusklanten beschikken dan weer over een groter zenderaanbod.

Smart-tv en app combineren

Een smart-tv combineren met een app van een telecomdienst kan je maandelijks goedkoper of duurder uitkomen dan een abonnement met een decoder voor een klassieke tv. Dat heb je zelf in de hand. Het is aangeraden om na te gaan waar jij en je gezin graag naar kijken en hoe je dat entertainment combineert om een aantrekkelijkere prijs te bekomen.

Heb je voldoende aan een select aanbod aan zenders, dan spaar je hoe dan ook geld uit door te kiezen voor een tv-abonnement waarmee je tv kijkt via de app van je provider. Vergelijk alle tv-abonnementen – via app of decoder – en bepaal wat voor jou de voordeligste opties zijn.