Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Een eerste smartphone kopen voor je kind: kies dit gsm-abonnement!

Meisje krijgt smartphonne cadeau voor haar communie.

Wie zijn communie doet, krijgt vaak een eerste smartphone cadeau. Maar uiteraard moet je ook het geschikt gsm-abonnement vinden. Heb je liever een abonnement met of zonder data? En hoeveel belminuten moet je kind beschikbaar hebben? Wij geven een overzicht van de mogelijke telecomabonnementen.

Wanneer kinderen de overstap naar het middelbaar maken, groeit de nood aan een smartphone. Bij die eerste smartphone hoort ook een abonnement, en daar betaal je liefst geen al te hoge prijs voor. Maar welke gsm-abonnement kies je het beste voor je kind?

Minder dan 10 euro per maand

Het goedkoopste abonnement dat zich daarop focust, vinden we bij Youfone. Je betaalt er 7 euro per maand voor 4 GB mobiele data en 200 belminuten, waarbij elke sms ook voor een belminuut telt. Is dat volgens jou te weinig, dan kan je ook voor onbeperkte belminuten en sms’en gaan. Met 10 euro per maand is Youfone ook dan de goedkoopste, opnieuw met een abonnement met 4 GB mobiele data.

Ongetwijfeld komt er een moment waarop je kinderen zullen zeggen dat die 4 GB veel te weinig is. Al is dat natuurlijk relatief, want met 1 MB – een duizendste van een GB – kan je al tot 100 WhatsAppberichten sturen en ontvangen. Je zal dus niet in de problemen komen als je kind zijn 4G voornamelijk gebruikt om te whatsappen.

Meer dan 10 GB mobiele data

Dat verhaal verandert natuurlijk eens zoon of dochter de sociale media ontdekt. Scrollen op TikTok, Instagram en Facebook zorgt meteen voor een flink hoger dataverbruik. Daar komen ook nog eens de verschillende gameapplicaties bij, waardoor een maandelijks dataverbruik van 10 GB of meer plots niet langer onrealistisch is.

Uiteraard kom je dan in een ander segment van abonnementen terecht. Voor de abonnementen met 10 tot 20 GB per maand zien we opnieuw dat Youfone op nummer één staat qua laagste prijzen. Je betaalt bij Youfone 10 euro per maand voor 200 belminuten en sms’en en 12 GB aan data. Voor onbeperkte telefonie betaal je maandelijks 2 euro extra. Mag het nog iets meer zijn, dan vinden we een interessante formule bij Mobile Vikings: 15 GB met onbeperkte telefonie voor 15 euro per maand.

Prepaidkaart

Een formule die ouders vaak over het hoofd zien, omdat ze er voor zichzelf nooit aan denken, is die van de prepaidkaarten. Daarmee weet je op voorhand heel duidelijk over hoeveel GB mobiele data en over hoeveel belminuten je beschikt. Je kind kan er de beschikbare bel- en datalimieten nooit mee overschrijden.

Als jij en je kind afspreken dat het een nieuw krediet krijgt aan het begin van elke maand, geef je het verantwoordelijkheid over zijn verbruik. Prepaidkaarten hebben een beperkt aantal belminuten en mobiele data. In ons land bieden enkel Mobile Vikings, Proximus, Orange en BASE prepaidformules aan.

Appverbruik bij kind opvolgen

Een eerste smartphone voor je kind is best wel een grote stap. Je geeft je kind de verantwoordelijkheid om er verstandig mee om te gaan. Dat betekent geen roekeloos dataverbruik, maar ook veilig surfen en een correct gebruik van apps.

Goeie afspraken zijn daarin heel belangrijk, maar elke provider beschikt tegenwoordig ook over een online of appomgeving waar je het verbruik en eventuele extra kosten in de gaten kan houden. De toestellen van Samsung en Apple hebben ook enkele gratis standaardfuncties waarmee je onder andere de schermtijd kan nagaan of bepaalde websites of apps kan blokkeren. Ze bieden echter geen complete zekerheid dat er geen verrassingen op je maandelijkse factuur zullen staan. Ga dus vooral het gesprek aan!