Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Een hoog internetverbruik door streamen: welk abonnement kies je het beste?

Twee vrouwen in de living kijken hoe ze tv kunnen kijken via een app

Steeds meer mensen kijken tv via streaming. Daardoor zijn streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime of Disney+ populairder dan ooit. Het enige nadeel is dat dankzij streaming je internetverbruik fel kan oplopen. Mijnvergelijker.be ging na hoeveel internet je verbruikt met streamen en welke abonnementen geschikt zijn.

Het gemiddelde internetverbruik zit jaar na jaar in de lift. De opmars van streaming zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Waar streaming tot een vijftal jaar geleden vooral een manier was om films en series te bekijken op de gekende streamingplatformen, wint streaming vandaag ook terrein als het gaat om gewoon tv-kijken via allerhande apps.

Deze nieuwe gewoonte heeft een impact op je internetabonnement, omdat je op een gegeven moment te veel data verbruikt of de internetsnelheid roet in het eten gooit.

3 GB streamen

Laat ons eerst even kijken welke vereisten streaming stelt aan je internetabonnement. Een uur lang streamen met een videoresolutie van standaardkwaliteit, betekent gemiddeld een verbruik van 1 GB internetdata. Ga je voor HD, wat de meeste mensen nog steeds verkiezen, dan loopt dat op tot 3 GB. Op maandbasis wordt dat een dataverbruik van 90 GB, maar dat kan bijvoorbeeld oplopen tot 225 GB per maand als je elke avond 2,5 uur streamt.

Daar komt ook nog het andere internetverbruik bij, waardoor je al snel ruimschoots boven de 250 GB per maand uitkomt. Internetproviders lijken zich hier duidelijk van bewust te zijn. Waar internetabonnementen met een datalimiet tot enkele jaren geleden nog standaardpraktijk waren, is dat vandaag niet meer het geval en omvatten de meeste abonnementen onbeperkt internet.

Een uur streamen

Enkel Telenet, Proximus en Scarlet bieden nog internet met een datalimiet aan. Bij Easy Internet van Telenet krijg je maandelijks 150 GB voor 33,29 euro. Stream je elke avond een uurtje en heb je verder een normaal internetverbruik, dan kom je daar normaal niet mee in de problemen. Bij Proximus (Internet Essential) en Scarlet (Poco) ligt de limiet op 50 GB, waardoor die abonnementen in dit geval ontoereikend zijn.

Minstens 100 Mbps

Verder heb je voor streaming ook een internetabonnement nodig met een downloadsnelheid van minstens 100 Mbps. Een lagere snelheid kan ook werken, maar zodra er andere apparaten van hetzelfde wifinetwerk gebruikmaken, zal je allicht hinder ondervinden bij het afspelen. Bij het Easy Internet-abonnement met 250 GB van Telenet is die downloadsnelheid 150 Mbps, waardoor die formule zeker geschikt blijft.

Elke avond zorgeloos streamen

Lang verhaal kort: wil je elke avond meer dan één uur streamen en verder met andere apparaten op hetzelfde wifinetwerk surfen zonder dat er iemand hinder ondervindt, dan heb je een abonnement nodig met onbeperkt internet en een snelheid van 100 Mbps of meer.

De goedkoopste formule hiervoor vinden we bij Youfone, met Internet DSL 100. Voor 35 euro per maand geniet je van onbeperkt internet aan een downloadsnelheid van 100 Mbps. Die snelheid is evenwel een tikkeltje minder interessant voor wie met meerdere apparaten tegelijk verbonden is. Dan kies je liever voor Start Fiber van Orange (onbeperkt en 150 Mbps voor 49 euro per maand) of All-Internet van Telenet (onbeperkt en 300 Mbps voor 61,14 euro per maand). Beschikt je woning over fiber, dan is een fiberabonnement bij Mobile Vikings zeker ook een interessante optie: onbeperkt en 1.000 Mbps voor 55 euro per maand.

Via Mijnvergelijker.be zie je snel en makkelijk welk internetabonnement het meest geschikt is voor jouw noden en verbruik.