Eenvoudiger en overzichtelijker: abonnementen met meerdere simkaarten kan je ook afsluiten met vrienden en familie

Vrienden delen gezinsabonnement met hoge data met elkaar.

Gezinnen maken regelmatig gebruik van de optie om verschillende simkaarten aan hun telecombundel toe te voegen. Handig, want het vereenvoudigt de facturatie en het overzicht van de maandelijkse gsm-kosten. Maar: kan je ook buiten je gezin, bijvoorbeeld onder vrienden of huisgenoten, van dat voordeel genieten? Mijnvergelijker.be gaat het na.

Niet alleen voor ouders (en hun kroost)

Gezinnen kiezen vaak voor een bundel met daarin internet, tv en (mobiele) telefonie. Bovendien bieden operatoren met all-in bundels vaak ook de optie aan om meer dan één simkaart aan het abonnement toe te voegen. Daardoor krijg je op het einde van de maand alles via één factuur en moet er maar een betaling plaatsvinden. Maar niet alleen gezinnen kunnen van dit handigheidje gebruikmaken. Als je met een groep vrienden of huisgenoten een gsm-abonnement wil afsluiten, kan je ook voor een ‘gezinsabonnement’ kiezen.

Moet je op hetzelfde adres wonen?

Het is niet nodig om op hetzelfde adres gedomicilieerd te zijn. Wél is het nodig om alle mobiele nummers onder één titularis te plaatsen. Dat is de persoon waarop het abonnement en de bijhorende facturen terechtkomen. Vergelijk het met het delen van een streamingabonnement, waarvan iedereen zijn deel betaalt en één iemand de maandelijkse factuur voor zijn rekening neemt.

Niet overal mogelijk

Niet elke operator biedt de optie aan om een abonnement met verschillende simkaarten af te sluiten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij edpnet, Youfone en hey! Telecom.

Bij sommige providers kan je dan weer enkel een abonnement met meer simkaarten afsluiten als je dat in combinatie doet met andere diensten. Dat zien we bij Telenet, Scarlet en Mobile Vikings. Interessante vaststelling: Proximus is de enige provider die een bundel met zes simkaarten aanbiedt.

Berekening voor formules met mobiele data

We gaan op zoek naar formules die je maandelijks per nummer 10 tot 20 GB mobiele data bieden en een onbeperkt aantal belminuten en sms’en. Dat verbruikersprofiel komt het beste overeen met dat van jongeren of studenten. In ons voorbeeld leeft een groep van vier vrienden samen.

Bij onze vergelijking komt Proximus als goedkoopste uit de bus. Elk Mobilus Easy abonnement kost maandelijks 19,99 euro per persoon en biedt 10 GB mobiele data. Voor quasi hetzelfde totaalbedrag heb je maandelijks 5 GB extra bij BASE, wat het de interessantste formule maakt.

Berekening voor formules met internet en tv

Stel dat we dezelfde berekening maken, maar voor een abonnement met internet en tv, dan zien we het volgende. De beste prijs met enkel internet vinden we bij Proximus, met Flex XS, voor een totaalprijs van 114,99 euro per maand. Maar: voor een kleine 3 euro extra vind je bij Telenet een formule die je een hogere internetsnelheid biedt (150 Mbps) én 1 GB meer per maand (13 GB tegenover 12 GB).

Een gelijkaardig verhaal zien we wanneer we eveneens tv aan de bundel toevoegen: met 148,23 versus 132,99 euro voor vier personen is Telenet wat duurder dan Proximus, maar je geniet wel van een iets hogere internetsnelheid en 1 GB meer per maand.

Gebruiksgemak versus laagste prijs

Zoals eerder vermeld, bieden bundels met verschillende simkaarten het voordeel van meer gebruiksgemak. Daartegenover staat uiteraard dat je niet per se intekent op de goedkoopste optie. Door te zoeken naar operatoren die een bundel met diverse simkaarten aanbieden, sluit je namelijk voordeligere opties uit. Dat geldt niet alleen voor mobiele bundels, maar ook voor bundels met internet en eventueel tv. Ga dus voor jezelf na of het gebruiksgemak opweegt tegen wat je mogelijk kan besparen door een andere provider te kiezen.