Simkaarten in smartphones worden kleiner en compacter. Maar naast de fysieke simkaart, bevatten sommige toestellen tegenwoordig een eSIM. Wat eSIM precies is, weet je na het lezen van dit artikel.
Wat is een eSIM?
Een eSIM of embedded simkaart is een elektronische simkaart. De eSIM is een simkaart die rechtstreeks in je toestel is ingebouwd, waardoor je geen fysieke simkaart meer in je toestel moet steken. Vroeger had een simkaart de grootte van een bankkaart, maar door de jaren heen verkleinde de kaart. Voornamelijk het plastiek rondom de chip verdween. Uiteindelijk is enkel de chip belangrijk, want deze bevat alle nodige gegevens om verbinding te maken met het netwerk.
Populaire merken zoals Apple, Samsung, Google en Huawei bieden modellen aan die compatibel zijn met eSIM. Daarnaast zijn er ook bepaalde nicheproviders, zoals CO2-neutrale providers, die uitsluitend met eSIM-kaarten werken. Je vraagt een eSIM aan op de website van je provider. Na aanvraag ontvang je een QR-code waarmee je de eSIM activeert.
Kostprijs eSIM
De kosten zijn over het algemeen vergelijkbaar met een traditionele simkaart. Ook een eSIM krijg je opgestuurd, maar dan digitaal. Sommige providers rekenen daar niets voor aan, anderen vragen een kleine vergoeding.
Een nieuwe smartphone
Je telefoonnummer en simkaart zijn elkaar gekoppeld. Steek je je simkaart in een nieuw toestel, dan verandert er niets en beschik je over alle contacten die op de simkaart staan. Behoud je je simkaart, maar verander je van toestel? Dan doe je er goed aan om eerst al je nummers op je simkaart op te slaan, voordat je die verwisselt. Zo beschik je meteen over alle namen en nummers op je nieuw toestel.
Een nieuwe simkaart
Als je overstapt naar een andere provider krijg je een nieuwe simkaart. Je telefoonnummer verlies je niet, want providers zijn verplicht om je telefoonnummer over te zetten van je oude naar nieuwe simkaart. Dit geldt zowel voor fysieke simkaarten als eSIM-kaarten. Controleer voordat je je fysieke simkaart wegdoet altijd of er nog contactgegevens opstaan. Sla deze eerst op je toestel op.
Sinds 1 januari dit jaar mogen ook werknemers die van werk veranderen hun nummer behouden. Dat was tot voor kort niet altijd mogelijk. Veel werknemers krijgen namelijk een gsm-toestel en bijbehorend abonnement van hun werk, met daarbij een nummer. Het gebruiksrecht over dat nummer blijf je dus behouden.
Dual sim: twee simkaarten in een smartphone
Tegenwoordig zijn er ook smartphones te koop waarin twee simkaarten passen waarmee je over twee telefoonnummer tegelijk kan beschikken. Denk aan een telefoonnummer voor privégebruik en een telefoonnummer voor je werk.
Nu vind je vrij weinig toestellen waarbij dual sim mogelijk is. Meestal werken de kaarten niet tegelijk. Zolang je niet belt, sms’t of surft, ben je bereikbaar op beide simkaarten. Ga je wel bellen, sms’en of internetten, dan neemt de simkaart waarmee je dat doet de antenne van het toestel in gebruik. De tweede simkaart is dan even buiten gebruik. Uitgebeld? Dan ben je weer bereikbaar op beide simkaarten.