Het nieuwe sociaal tarief voor telecom: vanaf nu speelt je operator een rol

Koppel bekijkt via hun smartphone of ze aanspraak kunnen maken op het sociaal telecomtarief.

Op 1 maart 2024 veranderde het sociaal telecomtarief in een nieuw sociaal internetaanbod. Dat aanbod houdt in dat je maximum 19 euro per maand betaalt voor vast internet of maximum 40 euro per maand voor een bundel met televisie. Het sociaal internetaanbod is wel niet bij elke provider hetzelfde, en je bespaart telkens een ander bedrag.

Van sociaal tarief naar sociaal internetaanbod

Het vorige sociaal tarief voorzag een korting van maximum 11,50 euro op de telecomfactuur voor internet, gsm of vaste telefonie. Sinds 1 maart is dat sociaal telecomtarief veranderd in een sociaal internetaanbod, waarmee je als rechthebbende een maximumfactuur van 19 euro per maand krijgt voor vast internet, of maandelijks hooguit 40 euro betaalt voor een bundel.

Wie recht heeft op een sociaal internetabonnement, heeft daarover een brief ontvangen waarmee hij zich tot zijn telecomprovider kan wenden. Die zet het bestaande abonnement over naar de goedkoopste formule. Bekijk zeker de voorwaarden om aanspraak te maken op het sociaal internetaanbod.

Vereenvoudigd aanbod

Het sociale internetaanbod zorgt niet voor een korting, maar voor een maximumfactuur. Daarnaast kan je enkel nog kiezen voor een internetabonnement dat al dan niet is aangevuld met tv. Voor (mobiele) telefonie is geen korting meer voorzien.

In sommige gevallen zal het vorige sociaal telecomtarief voordeliger blijken, bijvoorbeeld omdat je naast internet enkel een vaste lijn wil. In dat geval heb je als consument nog altijd de mogelijkheid om je oude sociaal telecomtarief te behouden.

Minder telecomoperators

Bovendien biedt niet elke operator het sociaal internettarief nog aan, mee doordat het aanbod is veranderd. Enkel Telenet en Proximus zijn daartoe verplicht, en dat is een groot verschil met het sociaal telecomtarief dat ook Orange, Base, Mobile Vikings en Scarlet aanboden. 

Die veranderingen hoeven niet noodzakelijk een probleem te zijn: wie vóór 1 maart 2024 een sociaal telecomtarief had bij Scarlet, Mobile Vikings of Base, blijft dat wel gewoon behouden aan dezelfde voorwaarden. 

Zelfde prijs, ander aanbod

Door de plafonnering van de factuur betaal je bij elke operator evenveel. Toch is er een verschil in het aanbod. Zo geniet je bij Telenet van een surfvolume van 150 GB en snelheden tot 100 Mbps, terwijl dat bij Proximus 30 Mbps is. Daartegenover staat dat Proximus minder installatiekosten aanrekent: 29,50 euro in plaats van 42,50 euro bij Telenet.

Wat scheelt dat?

De reguliere prijs van de goedkoopste internetformule bij Telenet, Easy Internet, bedraagt 33,29 euro, ofwel 14,29 euro meer dan het sociaal tarief. Voor een bundel met tv betaal je 24,47 euro minder. Proximus-klanten met een sociaal internetaanbod betalen respectievelijk 9 euro of 32,99 euro minder.

Weet wel: de internet- en tv-diensten tussen het goedkoopste reguliere aanbod en wat je krijgt als je het sociaal internetaanbod hebt, kunnen van elkaar verschillen. Zo ligt de standaard internetsnelheid bij Telenet op 150 Mbps, terwijl dat voor het sociaal internetaanbod 100 Mbps is.

Dus ook als je in aanmerking komt voor het sociaal internetaanbod, blijf je er goed aan doen om operatoren met elkaar te vergelijken. Ga daarbij na of het oude sociaal telecomtarief niet voordeliger is voor jou. Al dat zo is, behoud je dat tarief beter.