Hoe kan een Vlaams gezin zijn maandelijks telecom budget van 100 euro verlagen

Vrouw zit in de zetel en zoekt op smartphone hoe ze haar maandelijkse factuur voor telecom kan verlagen

Een Vlaams gezin betaalt iedere maand gemiddeld 97,60 euro voor zijn telecomabonnement, dat blijkt uit een bevraging van HLN. Tel jij ook een gelijkaardig bedrag neer? Of zit je daar nog boven? Met deze tips helpt Mijntelco.be je besparen op je abonnementskosten voor telecom.

We kunnen niet zonder telecom, maar dat heeft natuurlijk zijn prijskaartje. Alles hangt af van de formule die je kiest. Met een juiste keuze kan je snel een mooie besparing realiseren, waarbij je minder betaalt voor dezelfde diensten. De onderstaande 6 tips helpen je op weg.

1. Vergelijk je abonnementen

De eerste stap die je moet zetten, is vergelijken. Ga na welke diensten je allemaal afneemt. Heb je verschillende abonnementen bij verschillende operatoren? Of heb je één abonnement dat alles bundelt: smartphone, digitale televisie, internet en vaste telefoonlijn? Met de vergelijker van Mijntelco.be kan je de prijzen van diverse providers vergelijken. Zo merk je snel bij welke provider je welke services krijgt tegen welke prijs.

Maak je keuze vervolgens in functie van wat je gebruikt of belangrijk vindt. Ben je iemand die veel belt? Of spendeer je vooral tijd aan surfen? Kan je misschien je favoriete tv-kanaal niet missen? Zeker als je een bundel hebt, moet je je de vraag stellen of je bij een andere aanbieder betere voorwaarden kan krijgen. Dit kan gaan van een lagere prijs tot meer data of belminuten.

Heb je bijvoorbeeld geen nood aan honderden televisiezenders, dan kan je ook een goedkoper abonnement zonder televisie-decoder afsluiten. Daarmee bespaar je jaarlijks heel wat op je factuur. Lees hier hoe je jouw decoder vervangt door een app.

2. Heb je de goedkoopste bundel?

Door abonnementen te bundelen bij één provider kan je soms flink wat geld sparen. Meestal heb je voor een bundel gekozen omdat de provider toen promoties en speciale voordelen bood. Maar is dat nu nog altijd het geval? Dat moet je uitzoeken. Om die reden doe je er goed aan om je telecombundel regelmatig te vergelijken met het aanbod op de markt.

Tip: Dit zijn de goedkoopste bundels voor internet, tv en mobiele telefoon

3. Aparte abonnementen kunnen goedkoper zijn

Krijg je een gsm-abonnement van je werkgever, maar kijk je bijna geen lineaire tv? Het volstaat dan om enkel een internetabonnement te nemen, bijvoorbeeld om onbeperkt te streamen of te gamen. In dat geval ben je waarschijnlijk beter af zonder bundel en moet je uitvissen welke provider het goedkoopste internetabonnement aanbiedt op basis van jouw surfgedrag. Kortom: diensten individueel afnemen, kan voor sommigen voordeliger zijn.

Tip: Vergelijk hier de voordeligste abonnementen voor enkel internet

4. Eén abonnement voor het hele gezin

Gezinnen kunnen in de meeste gevallen flink besparen op hun telecomfactuur door alle gezinsleden bij dezelfde operator onder te brengen. Kies je voor zo’n gezinsbundel, denk er dan wel aan regelmatig te checken of die nog voldoet.

Zowel de gezinssituatie als het bel-, sms-, kijk- en surfgedrag kunnen veranderen. Kinderen gaan studeren of gaan het huis uit, waardoor onbeperkt surfen niet langer op nummer één komt in de bundel. Mogelijk daalt het downloadvolume dan en heb je nood aan meer belminuten. In dat geval kan een aanpassing van je bundel tot een besparing leiden. Idem wanneer je niet langer je vaste telefoon of tv via decoder gebruikt. Heb je tieners?Bekijk hier een overzicht van de meest relevante gsm-abonnementen

5. Gratis en vlot overstappen

Overstappen naar een andere provider kan zonder stress – en zonder onnodige kosten. Heb je een contract dat al zes maanden actief is, dan kan je overstappen wanneer je wilt via de Easy Switch-procedure.

6. Wees aandachtig voor promoties

Niet alleen je voorkeur en verbruik spelen een rol om de prijs van je abonnement te drukken. Hou ook (tijdelijke) promoties in de gaten. Zeker als je weet dat je gratis kan overstappen.