Stel: je vindt dat je te veel betaalt voor je telecomabonnement. Maar je bent bang voor hoge opstartkosten als je naar een andere provider overstapt. Is dat terecht? Welke operatoren rekenen meer of minder opstartkosten aan? En kan je ze omzeilen?
Als je even de top tien van de voordeligste bundels voor internet, telefonie en televisie overloopt, merk je misschien dat er abonnementen bestaan die goedkoper zijn dan jouw huidige bundel. Mogelijk is Flex van Proximus een goed voorbeeld. Je betaalt er momenteel 54,99 euro voor onbeperkt internet (tot 3 TB, met een downloadsnelheid van 100 Mbps), onbeperkt mobiel bellen en sms’en met 12 GB per simkaart, digitale televisie via de decoder en app, en een vaste lijn.
Maar loont het om over te stappen? Haal je je zo geen hoge activatie- en installatiekosten op de hals? “Die kosten verschillen nogal per telecomprovider”, legt Laura Clays uit, woordvoerder van Testaankoop. “Van 59 euro bij Proximus en Orange over 79 euro bij Scarlet tot 135 euro bij Telenet.” Dus in theorie betaal je inderdaad mogelijk stevige opstartkosten. Met de nadruk op ‘in theorie’.
Kan je die hoge kosten vermijden?
Zeker wel. “Providers geven namelijk vaak korting op die kosten, of ze rekenen die tijdelijk zelfs niet aan.” Dat merk je meteen, als je de top tien van de voordeligste bundels van internet, tv, mobiel en vaste lijn meer in detail bekijkt. Meer zelfs: de enige in die top tien die momenteel opstartkosten aanrekent, is Orange (59 euro). Telenet rekent 135 euro kosten aan, maar valt net buiten de top tien.”
Het komt er dus op aan goed te vergelijken en echt voor de voordeligste telecomabonnementen te gaan. Een vergelijker als Mijnvergelijker.be helpt je daarbij.
Netwerk nog niet beschikbaar
“Nu kan het wel dat een netwerk (nog) niet beschikbaar is op jouw locatie”, merkt Laura Clays op. “Dan moeten er ingrijpende werken gebeuren om de dienstverlening tot op jouw adres te krijgen. Die kosten zijn doorgaans voor de klant en kunnen oplopen. In welke mate is moeilijk te zeggen, omdat je daar niet zo makkelijk informatie over vindt. Maar dat is echt uitzonderlijk, zoals in een pas aangelegde straat.”
Stap je toch van het ene abonnement met opstartkosten naar het andere over? En vraag je je af of dat loont? Laat ons de oefening even maken.
Stel: je stapt van Telenet One met Telenet TV Iconic en een vaste lijn over naar Love Trio met GO Light van Orange, inclusief Tv Lite en een vaste lijn. Dus van een abonnement met 135 euro opstartkosten dat je standaard maandelijks 95,39 euro kost naar een abonnement met 59 euro opstartkosten waarvoor je het eerste jaar maandelijks gemiddeld 81,92 euro betaalt. Dan verdien je de 59 euro opstartkosten bij Orange na vijf maanden terug. Maar eigenlijk was je dus nog beter voor een van de andere abonnementen uit de top tien gegaan, zonder opstartkosten.
Huurmodel decoder heeft invloed op prijs
Als je het slim speelt, maken de opstartkosten niet het grote verschil in de totale kosten van een abonnement. “Maar als je een bundel met digitale televisie hebt, speelt het huurmodel van je decoder wel een rol in het totale kostenplaatje, althans op langere termijn. Nadat je de decoder nagenoeg 2 jaar en 2 maanden huurde, is die voor de provider afgeschreven.
Maar dan blijf jij er wel 9 à 10 euro per maand voor betalen. Eigenlijk zou je de decoder dan moeten kunnen aankopen en meenemen van de ene naar de andere provider. Of je gaat voor een abonnement zonder decoder. Dan ben je ook van de kosten daarvoor af.”
Ben jij nog op zoek naar een abonnement voor vaste telefonie, tv, mobiel telefonie of met voordelige data? Vergelijk dan de verschillende providers via Independer.be. Zo vind je een abonnement dat echt bij je past.