Een autovakantie in het vooruitzicht? Wie naar Marseille vertrekt, in het zuiden van Frankrijk, heeft een lange rit voor de boeg. Ook je smartphone die instaat voor de navigatie verbruikt heel wat data. Beter laad je een externe batterij op en check je of je nog over voldoende mobiele data beschikt voor Waze of Google Maps.
Maak jij gebruik van Waze of Google Maps? Vergeet niet dat deze apps ook MB verbruiken.
Hoeveel data verbruikt Waze?
Waze verbruikt 5 tot 10 MB per uur. Verschillende bronnen hebben het zelfs over nog veel lagere cijfers, tot 0,23 MB per uur. Voor een rit van elf uur zou je dus ergens tussen 2,5 en 110 MB mobiele data nodig hebben.
Waze vs. Google Maps
Zowel Waze als Google Maps zorgen ervoor dat je zo min mogelijk data verbruikt als je op weg bent. Over het algemeen rapporteren gebruikers lagere verbruikscijfers voor Google Maps. Sommige gebruikers claimen dat Waze meer data verbruikt omdat het zich baseert op live updates die andere gebruikers geven over het verkeer. Denk hierbij aan files of waar de politie controles uitvoert. Google Maps valt voornamelijk terug op data van Google die al op je gsm staan voor je vertrekt.
Roaming in de EU
Omdat we voor deze reis naar Marseille de EU niet verlaten en er geen risico bestaat dat onze gsm per ongeluk verbinding maakt met een zendmast in Zwitserland, hoeven we ons geen zorgen te maken over extra kosten voor mobiel dataverbruik. Je gebruikt dus je telecomabonnement alsof je in België bent.
Minder MB verbruiken met navigatie
Verbruik minder data met Waze en Google Maps door op voorhand de kaart te downloaden.
Via Google Maps lukt dat door in de app op je profielfoto of initiaal te tikken en naar ‘offline kaarten’ te gaan. Met de knop ‘selecteer je eigen kaart’ selecteer je het gebied dat tussen je vertrekpunt en eindbestemming ligt. Voor een groot gebied moet je dit een aantal keer doen. Zo volg je de route gemakkelijk offline. Laat je mobiele data wel aanstaan voor live verkeersupdates.
Download ook voor Waze een kaart door op de zoekbalk en dan op het tandwielpictogram te tikken. Klik daarna via ‘gegevensoverdracht’ op ‘offline kaarten’. Eens de download is voltooid, hoef je niets meer te doen. De app gebruikt automatisch de gedownloade kaart in combinatie met wifi of mobiele gegevens voor verkeersinformatie. Alleen is het aangewezen om nu en dan de kaart opnieuw te downloaden, om de informatie te updaten – net zoals bij Google Maps. Bovendien onthoudt Waze routes die je in het verleden volgde om bepaalde bestemmingen te bereiken.
Lig je liever helemaal niet wakker van je mobiele dataverbruik? Via Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk verschillende abonnementen met meer mobiele data.