Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Mobiele hotspot via 4G of 5G: waardig alternatief voor het klassieke thuisinternet?

Vrouw maakt gebruik van wifi 6 om snel internet te hebben.

Wat als je alles via mobiele data zou doen? Kun je je thuisinternet op een waardige en goedkopere manier vervangen met een 4G- of 5G-hotspot op je smartphone? Mijnvergelijker.be zocht het uit.

Uit cijfers van het BIPT, de telecomregulator in ons land, blijkt dat het gemiddelde internetverbruik 251 GB per gezin bedraagt. Als je je internetabonnement wil opzeggen en thuis wil surfen via een mobiele 4G- of 5G-hotspot dan heb je minstens 250 GB nodig. En daar moet je ook nog je ‘gewone’ mobiele dataverbruik bijtellen.

Proximus en Orange: abonnementsformules met 250 GB

Proximus en Orange zijn de enige providers die losse abonnementsformules aanbieden met minstens 250 GB mobiele data. Bij beide providers gaat het om een abonnement met een onbeperkt aantal belminuten en sms’en, en 300 GB mobiele data. Ook qua prijs zijn beide formules sterk aan elkaar gewaagd: 49 euro voor Mobilus Unlimited van Proximus, 47 euro voor Go Extreme van Orange.

Daarnaast is er ook het abonnement Exit Telenet. Dit grote mobiele abonnement van Telenet kan je enkel kiezen in combinatie met thuisinternet. 

Inboeten aan dekking en snelheid

Je internetabonnement opzeggen en enkel surfen via een mobiele 4G- of 5F-hotspot is mogelijk, maar zorgt ook voor beperkingen. 

Internetdekking

Om je wifi thuis te vervangen, heb je overal in huis voldoende mobiele dekking nodig. Enkele dikke muren of ramen met superisolerend glas zijn al genoeg om je signaal te verzwakken.

Aantal apparaten

Het aantal apparaten die je aansluit op een mobiele hotspot spelen een rol. Per apparaat waarmee je surft, vraag je namelijk meer van je verbinding. Bovendien kan je provider ook beperkingen opleggen en het maximale aantal apparaten beperken.

Lagere snelheid

Op mobiele toestellen valt de lagere snelheid minder op, maar wanneer je bijvoorbeeld iets downloadt op je laptop plots wel. Zo duurt het downloaden van een film van 650 MB via een 4G-netwerk ongeveer twee minuten. Via wifi duurt dit minder dan een minuut. 

Die lagere snelheid betekent dus ook dat een mobiele hotspot niet voor elke internettoepassing geschikt is. Online gamen, bijvoorbeeld, wordt moeilijk. Mobiele telefoonabonnementen leveren niet genoeg bandbreedte voor gamers.

Beschik je over 5G, dan zal de internetsnelheid van je mobiele hotspot wel een pak hoger liggen. Het downloaden van een film zou hierdoor in theorie slechts enkele seconden duren. Maar het maakt van een mobiele hotspot plots geen wondermiddel om met verschillende apparaten tegelijk te surfen, te streamen en online te gamen.

Batterij van je smartphone

De batterij van een smartphone loopt snel leeg als je via het mobiele netwerk surft. Als je een avond lang internet wil voor verschillende apparaten in je woning, dan zal je je smartphone voortdurend moeten opladen. Bovendien zal je smartphone ook sterk opwarmen door het mobiele dataverbruik en het gelijktijdige opladen.

Kortom: thuisinternet enkel en alleen via een mobiele 4G- of 5G-hotspot op je smartphone kan in theorie wel werken en zou interessant zijn voor je telecomfactuur, maar in de praktijk staan te veel praktische nadelen het in de weg.

Wil jij graag thuisinternet of een mobiel abonnement afsluiten? Dat kan bij Independer.be. Bij ons vergelijk je verschillende abonnementen en weet je direct welk abonnement voor jou het interessantste is.