Roaming aan of uit op vakantie: wat doe je nu het beste?

Vrouw videobelt op vakantie en betaalt niet extra dankzij roaming

Dankzij roaming surf, sms en bel je in de hele EU tegen dezelfde kosten. Maar dit geldt niet voor alle landen binnen de EU. Heb je binnenkort een reisje naar Zwitserland gepland? In dat geval kan je telecomfactuur aardig oplopen. Wat roaming is en of je het beter aan of uitzet op vakantie lees je in dit artikel. 

Sinds 2017 zijn roamingtarieven verleden tijd en is op reis gaan binnen de Europese Unie een pak eenvoudiger. Je kan sindsdien bellen, sms’en en mobiel surfen zoals je dat in België zou doen, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn.

Wat is roaming?

Als je in het buitenland surft, belt of mobiel surft, maak je verbinding met een lokaal netwerk. Via dit netwerk maak je contact met het netwerk van je eigen provider. Dit noemen we roaming. Bij mobiel internet wordt dit ook wel eens dataroaming genoemd. Gelukkig hoef je binnen de EU hier geen extra kosten meer voor te betalen. 

Surf je buiten je bundel, dan betaal je evenveel als in je eigen land. Er gelden wel bepaalde regels rond de hoeveelheid data je mag verbruiken tegen thuistarief. Deze regels staan vermeld in het contract dat je afsloot. Zo moet je soms een toeslag voor dataroaming betalen. Deze toeslag mag niet groter zijn dan het maximale EU-groothandelstarief, namelijk maximaal 2 euro per GB. Vanaf 2027 wordt dit waarschijnlijk 1 euro per GB.

Zet je roaming beter aan of uit in het buitenland?

Roaming staat standaard uit op je smartphone. Toch is het verstandig om het aan te zetten als je op reis gaat binnen de EU. Zo maak je vlot verbinding met het internet. 

Als je op reis gaat buiten de EU plaats je roaming beter uit. Buiten de EU gelden namelijk niet dezelfde tarieven. Bovendien bepaalt het land en provider hoeveel je uiteindelijk voor de verbruikte MB betaalt. Dit kan aardig oplopen.

Buiten de EU op reis

Er zijn twee manieren om een hoge telecomfactuur te vermijden als je buiten de EU op reis gaat. 

  • Lokale simkaart: kies voor een lokale simkaart. Zo betaal je enkel de lokale tarieven.
  • Roamingpas: koop een roamingpass bij je provider. Zo’n roamingpas is vooral handig om te bellen. De Best Destination Plus Pass van Orange kost bijvoorbeeld 20 euro voor duizend belminuten en bevat 1 GB mobiele data. Proximus heeft de Daily Roaming Pass. Zo kan je in het buitenland verbruiken wat er in je bundel in België inbegrepen zit. De pas is 24 uur geldig en activeert zichzelf automatisch wanneer je je mobiele data aanzet of een oproep ontvangt. De prijs ervan verschilt naargelang je bestemming. Voor de populaire landen kost de pas 5,95 euro, op minder populaire bestemmingen betaal je 11,95 euro.

Maar de stelregel blijft: controleer voor elk land goed welke roamingtarieven er zijn, hoeveel een roamingpas bij je provider kost en wat die jou biedt qua belminuten en mobiele data. In sommige gevallen is het voordeliger om ter plekke een simkaart aan te schaffen. Cuba is daar een goed voorbeeld van. 

Roaming geldt niet overal

In Zwitserland is roaming bijvoorbeeld niet van toepassing. Je hoeft de grens met Zwitserland zelfs niet over te steken. Zodra je toestel verbinding maakt met een mast op Zwitsers grondgebied betaal je meer. Je kan jezelf dus nog in Frankrijk bevinden. 

Sinds de Brexit behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU. Maar gelukkig ben je in de UK vrijgesteld van roamingtarieven en kan je dus zorgeloos gaan kerstshoppen. Hetzelfde geldt voor Noorwegen, Liechtenstein, IJsland, Andorra, Gibraltar en Monaco.

Het prijskaartje … 

Wie in Zwitserland op reis gaat, betaalt als Proximus-klant bijvoorbeeld 14,52 euro per MB mobiele data en 3 euro per belminuut. Voor wie dit voorjaar nog naar de zon wil trekken: dezelfde tarieven zien we in Marokko, Turkije en Egypte. Ze kunnen evenwel verschillen naargelang je operator. Orange-klanten betalen in Zwitserland bijvoorbeeld 12 euro per MB en 2,40 euro per belminuut.

Automatische blokkering

Afhankelijk van de roamingtarieven lopen de kosten in een niet-EU-land dus aardig op. Gelukkig is je provider verplicht je dataverbruik te blokkeren zodra je telecomfactuur 60,50 euro aangeeft. Die kan daardoor niet verder oplopen, tenzij je de blokkering van je provider opheft.

Maar hoe vertaalt die 60,50 euro zich in telefoongesprekken en mobiel surfen? Je kan alvast langer dan twintig minuten bellen. Als klant bij Proximus betaal je 14,52 euro per MB in Zwitserland, Marokko, Turkije of Egypte. In die landen kan je dus net 4 MB mobiele data verbruiken voordat de blokkering er een stokje voor steekt.

4 MB komt overeen met ongeveer 2,5 minuten scrollen op Facebook of Instagram. Op WhatsApp kan je dan weer tot 400 berichten versturen en ontvangen of één minuut videobellen. 

Vertrek je binnenkort op reis en wil je voordelig surfen, bellen en sms’en? Vergelijk verschillende providers via Mijnvergelijker.be en vind een telecomabonnement dat echt bij je past.