Page Slug: smartphone-in-het-water-dit-moet-je-doen

Smartphone in het water? Dit moet je doen!

Vrouw zit met smartphone aan het zwembad.

Een smartphone en mobiel surfen zijn tegenwoordig een must wanneer je op reis gaat. Geen mobiele data meer hebben of – erger nog – je smartphone verliezen, is een kleine ramp. Van je gsm die in het water valt tot jij die vergeet dat je alleen wifi mag gebruiken: wat doe je als het fout loopt met je telecom op reis?

De lijst van dingen waarvoor we onze smartphone gebruiken op reis is haast eindeloos: navigeren, bankieren, online-boekingen beheren, contact houden met het thuisfront, vakantiekiekjes maken, het weerbericht bekijken en meer.

Een papieren back-up van je belangrijke reisdocumenten is zeker geen overbodige luxe. Ook is het interessant om ze naar jezelf door te sturen. 

Smartphone in het water

Nam je smartphone een korte duik? Dan is het belangrijk om hem meteen uit te schakelen en indien mogelijk ook de batterij en simkaart eruit te halen. Door lichtjes met je toestel tegen je hand te tikken, krijg je een deel van het water al naar buiten. Droog daarna je gsm af en kruip met een papieren zakdoek in de kleine openingen en spleetjes. Wees voorzichtig! Apple raadt bijvoorbeeld af om ‘vreemde voorwerpen’ in de connector onderaan te steken. 

Een bekende tip is je toestel 24 tot 72 uur te begraven in ongekookte rijst. De rijst zou het vocht langzaam uit het toestel trekken. Maar ook daar zijn ze bij Apple geen fan van, omdat kleine stukjes rijst juist je iPhone kunnen beschadigen. Op Apples hulppagina lees je dat het beter is om gewoon minstens een halfuur de smartphone in een droge kamer met enige luchtstroom te leggen. Sowieso kan je pas wanneer alles volledig droog is, je toestel weer in elkaar steken en opnieuw opstarten.

Diefstal van smartphone

Bij verlies of diefstal van je smartphone is het natuurlijk belangrijk dat de vinder of dief geen toegang heeft tot persoonlijke gegevens, bankzaken, e-mails, enzovoort. Een goeie beveiliging met een sterke pincode is daarom een must – en eigenlijk niet alleen op reis. Ga voor het maximumaantal cijfers (meestal zes) en kies niet voor 123456 of 000000.

Als je smartphone onvindbaar blijft, kan je je toestel lokaliseren met idealiter een laptop of tablet. Afhankelijk van het merk van je toestel kan je het lokaliseren en blokkeren via je Google-account of je Apple ID. Het is wel belangrijk dat de locatie- en zoekfunctie op voorhand is ingeschakeld. Was dat niet zo, dan ben je eraan voor de moeite. Vind je de gsm niet terug, dan moet je hem wipen: vanop afstand alles erop wissen.

Alle mobiele data verbruikt

Wie op reis gaat binnen de Europese Unie (of het VK) betaalt de normale kosten voor het extra verbruik buiten de bundel. Die verschillen afhankelijk van de operator, maar kunnen snel oplopen. Bij Proximus betaal je bijvoorbeeld 12 cent per extra MB. 1 GB kost je dus 120 euro extra. Bij Orange betaal je slechts 1 cent per extra MB.

Operatoren zijn hoe dan ook verplicht je dataverbruik te blokkeren wanneer je factuur tegen de 60,50 euro aanzit. Bij sommige operatoren is het mogelijk om het verbruik meteen te blokkeren, of voor een bepaald bedrag een extra data-optie aan je abonnement toe te voegen. Misschien is het wel een goed idee om gedurende één maand een abonnement te nemen met meer mobiele data? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je abonnementen snel en gemakkelijk.

Dataverbruik buiten de EU

Data verbruiken wordt pas echt problematisch wanneer je dat buiten de Europese Unie doet. En ja, dus ook in Zwitserland! Wat je betaalt voor dataroaming varieert van land tot land en hangt af van je operator. Om je een idee te geven: één megabyte mobiele data in Zwitserland kost je als Proximus-klant 14,52 euro. 

Je factuur zal nooit verder oplopen dan 60,50 euro, maar je speelt beter op veilig. Dat kan op twee manieren: een lokale simkaart aanschaffen zodat je de lokale tarieven betaalt, of een roamingpas kopen bij je provider. Zo’n pas leent zich vooral tot voordelig bellen, maar voorziet ook het nodige surfvolume. 

De meeste operatoren bieden je x-aantal belminuten en gigabyte aan voor een vaste prijs tot je alles hebt opgebruikt. Andere, zoals Proximus, zorgen er dan weer voor dat je 24 uur lang voor een meerprijs kan bellen en surfen volgens wat in je normale bundel inbegrepen zit. 

Maar de stelregel blijft: controleer voor elk land goed welke roamingtarieven er zijn, hoeveel een roamingpas bij je provider kost en wat die jou biedt qua belminuten en mobiele data. Je vindt alle opties op Independer.be. In sommige gevallen is het voordeliger om ter plekke een simkaart te kopen.