Uit onderzoek van het BIPT, de telecomregulator in ons land, blijkt dat we in België veel meer betalen voor telecom, dan in onze buurlanden. En dit zowel voor mobiele diensten, vast internet als telecombundels. Hoe dat komt en hoe je als consument toch kan besparen op je telecomfactuur lees je in dit artikel.
Het is geen verrassing dat de prijzen voor telecom in ons land hoger liggen, dan onze buurlanden. Zo verhoogden providers Proximus en Telenet vorig jaar nog hun abonnementstarieven. Het aparte netwerk van beide spelers speelt duidelijk een rol bij de prijsbepaling. Daarnaast deed BIPT vorig jaar al een vergelijkende studie. Ook hieruit bleek dat we in België meer bepaalden, dan in landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Machtspositie van Proximus en Telenet
Door de machtsposities van Telenet en Proximus is het effect best groot. Zo is er geen samenwerking bij de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk dat fiber tot in de huiskamers moet brengen. Beide operatoren leggen hiervoor hun eigen netwerk aan. Doordat ze niet samenwerken, loopt de kostprijs op en dat rekenen ze door.
Bovendien verwachten experts dat de prijskloof tussen de twee providers nog meer zal toenemen. Het is daarom aangeraden telecomproviders te vergelijken. Dit kan via Independer.be.
Resultaten van het BIPT
Het BIPT stelde vast dat consumenten die minstens duizend belminuten en een klein datapakket nodig hebben in België het meest betalen als je de prijzen vergelijkt met onze buurlanden. Ook wie 100 GB of meer wil verbruiken, betaalt in ons land het meest.
Ook op het gebied van internet betalen we meer. We scoren enkel goed voor convergente bundels met vaste telefonie, tv en internet met een snelheid van 50 Mbps. Hoe groter de bundels, hoe sneller de prijzen bij ons toenemen vergeleken met onze buurlanden.
Besparen op telecom: tips
Hoewel heel veel gezinnen vandaag geen vaste telefoon meer in huis hebben, blijven ze ervoor betalen. Heb je zelf nog een vaste telefoonlijn die je nooit gebruikt? Zeg ze op en bespaar 100 euro per jaar.
Om tv te kijken heb je tegenwoordig geen decoder meer nodig. Je kan ook via een app naar tv kijken. Leveranciers hebben er zelfs speciale abonnementen voor en die zijn goedkoper dan de standaard tv-abonnementen.
Bundels met tv, internet en (mobiele) telefonie zijn eenvoudig en overzichtelijk. Maar ze zijn erg duur en bevatten bovendien vaak diensten die je eigenlijk niet nodig hebt. Denk aan een te hoge internetsnelheid of grote datavolumes. Sta dus zeker stil bij de diensten die je wel en niet nodig hebt.
Daarop voortbouwend: aanbieders van zo’n convergente bundels blinken niet echt uit in het aanbieden van mobiele diensten aan scherpe prijzen. Overweeg daarom om je gsm-abonnement apart af te sluiten bij een lowcost-operator.
Ben jij nog op zoek naar een voordelig telecomabonnement? Aarzel niet en vergelijk de verschillende telecomproviders. Zo vind je het goedkoopste telecomabonnement.