Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Wifi-repeater: wat is het en hoe krijg je stabiel thuisinternet? Alle info!

Vrouw installeert wifi repeater bij haar thuis

Een wifi-repeater installeren in huis? Een ideale oplossing om overal in huis van stabiel internet te genieten. Op sommige plekken in huis is het wifisignaal namelijk niet altijd even sterk. Met een wifi-repeater heb je geen last meer van traag internet. 

Wat is een wifi-repeater?

Een wifi-repeater, wifibooster of wifi-extender vergroot je het wifi-signaal in huis. De wifi-repeater vangt het signaal van je router op en zendt het opnieuw uit. Daardoor vergroot het draadloos netwerk in je woning. Zo geniet je ook van optimale wifi in kamers waar de ontvangst minder goed is. Wil je graag goede wifi over het hele huis? Kies dan voor een mesh-netwerk. Een meshwifisysteem of multiroomwifi. Die oplossing bestaat uit een basisstation en een aantal ‘satellieten’, die meestal draadloos met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze één groot wifinetwerk.

Maar een wifi-repeater is geen wifi-versterker. Een wifirepeater steek je in een stopcontact waar het apparaat het wifisignaal van je modem oppikt en opnieuw uitzendt. De repeater ‘herhaalt’ het signaal, zonder het op zich te versterken. Je breidt er dus puur het bereik van je wifi mee uit. Vandaar dat je een wifirepeater moet plaatsen waar het wifibereik van je modem nog goed is, zodat de repeater ook zelf een goed signaal ontvangt.

Hoe installeer je een wifi-repeater?

De installatie van een wifi-repeater met een WPS-knop duurt slechts enkele seconden. Druk de WPS-knop op je router enkele seconden in tot het WPS-lampje brandt. Druk daarna op het de WPS-knop van de repeater. 

WPS staat voor Wi-Fi Protected Setup en is een draadloze beveiligingsstandaard waarmee je apparaten verbindt met het draadloze netwerk. 

Waar moet je een wifi-repeater plaatsen?

Plaats een wifi-repeater waar het draadloze signaal van de router nog sterk genoeg is. De wifi-repeater moet namelijk in goede verbinding staat met de wifi-router. Door de repeater op die strategische locatie te zetten, kan het apparaat het signaal versterken en het bereik vergroten. Hoeveel wifi-versterkers je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Vaak is één wifi-versterker al voldoende op de dekking van je draadloos netwerk uit te breiden.

Een belangrijk nadeel is dat het wifisignaal dat hij uitzendt maar half zo krachtig is als het signaal dat hij ontvangt. Dit komt doordat de wifirepeater tegelijk ontvangt en uitstuurt. Je hebt dus ‘bredere’ ontvangst, maar wel met een zwakker signaal. Mogelijk is dat wel nog altijd genoeg om in HD te streamen. Volstaat het toch niet? Kies dan een van de volgende alternatieven.

Kies voor een powerlinekit

Wil je sterkere wifi over twee tot drie kamers? Kies voor een powerlinekit met een hoofd- en een tweede adapter. De hoofdadapter steek je in een stopcontact op een plaats waar je die via een ethernetkabel met je modem kan verbinden. Zo ontvangt de hoofdadapter het internetsignaal. De tweede adapter stop je in een stopcontact in de (buurt van de) kamers waar je wifi wilt. Die ontvangt het internetsignaal van de hoofdadapter via je elektriciteitsnet en zendt dan een eigen wifisignaal in de kamer uit.

Zo’n powerlinekit is een interessante oplossing voor moeilijk bereikbare plaatsen waar je geen ethernetaansluiting hebt. Maar de wifikwaliteit hangt wel af van de kwaliteit van je stroomnet. En dat merk je pas op het moment zelf.

Wifi-repeater prijs vanaf 30 euro

Een wifirepeater kost 30 euro of meer, een powerlinekit 60 tot 360 euro, en een meshsysteem met wifi 6 en tri-band al gauw 1.500 euro of meer. Wat dat laatste betreft, ben je er bij de providers dus goedkoper van af. Bovendien weet je dan zeker dat de oplossing compatibel is met de modem.

Het is belangrijk om te zorgen dat de repeater compatibel is met de router en de apparaten die je op het netwerk gebruikt, om zo tot het best mogelijke resultaat te komen.

Aanbod bij internetproviders

Je wifi-repeater is het best compatibel met je wifi-router. Beter koop je dus een wifi-repeater bij je provider. Internetproviders bieden hun klanten de mogelijkheid om een wifi-repeater te installeren bij hen thuis. Dat is ook logisch, aangezien je provider ervoor moet zorgen dat je thuis op elke plek in je woning van goed en stabiel internet geniet. 

Koop je de wifi-booster bij je provider dan is dit vaak gratis. In andere gevallen betaal je maandelijks een klein bedrag voor de huur van het toestel.

Wifi-booster Proximus, Scarlet en Mobile Vikings

Proximus pakt vooral uit met zijn Wi-Fi Boosters. Ben je Flex-klant, dan kost je dat 2,99 euro per Wi-Fi Booster, met de eerste gratis. Heb je een ander internetproduct, dan betaal je ook 49 euro opstartkosten.

Lowcostdochter Scarlet biedt online geen wifi-repeaters aan. Op het moment van installatie zal de installateur – in de praktijk een medewerker van Proximus – die wel voorzien en betaal je maandelijks 2,99 euro. 

Mobile Vikings biedt wifi-repeaters aan op huurbasis tegen 3 euro per maand. Doordat Mobile Vikings gebruikt het Proximus-netwerk voor thuisinternet. Het zal dus ook vaak een Proximus-installateur zijn die bij jou de repeater plaatst met daarop het logo van Proximus.

Wifi-booster bij Telenet (360°-wifi) en Orange (WiFi Comfort)

Sinds mei kunnen Telenet-klanten een wifi-repeater niet meer gratis lenen. Wie al een gratis versterkingssysteem had, kan hier wel nog gebruik van maken. Ook defecte repeaters zal Telenet vervangen tot zolang de voorraad strekt.

Zo biedt Telenet het meshsysteem Telenet 360°, aan 3 euro per maand per wifipod. De eerste drie maanden zijn gratis.

Bij Orange kost een WiFi Comfort Starter Pack met twee wifiboosters 3 euro per maand. Voor elke extra wifibooster betaal je 3 euro per maand meer.

Wifi-booster Youfone en edpnet

Youfone en edpnet bieden lowcostformules voor internet. Je kan bij Youfone geen wifi-repeater huren waardoor je dit dus extern moet aanschaffen. Klanten bij edpnet kunnen een wifi-repeater vragen, maar die is enkel compatibel met de modemtypes van edpnet. Check dus altijd de specifieke voorwaarden en vereisten van de provider bij afsluiting van je internetabonnement. 

Graag genieten van snel internet tegen een voordelige prijs? Ontdek alle formules en vergelijk verschillende providers op onze website.