Zijn internetabonnementen in België duurder dan in onze buurlanden?

Vrouw ligt in zetel terwijl ze naar haar smartphone kijkt

Er zijn maar enkele providers op de Belgische telecommarkt. Hierdoor loopt de prijs voor een internetabonnement vaak hoog op. Maar zijn er nog andere factoren die inspelen op de prijs. Mijnvergelijker.be legt de conclusies van twee onderzoeken over vast internet in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland naast elkaar. 

Wie een internetabonnement kiest, heeft de keuze tussen onbeperkt of beperkt surfvolume. Internetabonnementen met een beperkt surfvolume zijn zeldzaam in België.

Beperkt vast internet

In onze vergelijking hebben we vijf resultaten voor beperkt internet. Twee van deze formules zijn voor kotstudenten. De drie overige formules zijn er een van Scarlet, Telenet en Proximus

Scarlet biedt een formule aan waarmee je voor 23 euro per maand (exclusief opstartkosten) voor 50 GB kan surfen aan een downloadsnelheid van 30 Mbps. Easy Internet van Telenet, kost op dit moment gedurende de eerste drie maanden maandelijks 23,29 euro (exclusief opstartkosten), en na die periode 22,29 euro per maand. Het aantal inbegrepen GB ligt er op 150 GB. Ook de maximale downloadsnelheid is met 150 Mbps een pak hoger. Proximus sluit het rijtje af met de formule Internet essential, waarvoor je 25 euro per maand betaalt (exclusief opstartkosten). Met die formule surf je aan een maximale downloadsnelheid van 50 Mbps, tot 100 GB per maand. 

Beperkt vast internet in onze buurlanden

Nederland, Duitsland en Frankrijk bieden geen internetcontracten aan met beperkte volumes van bijvoorbeeld 50 GB. Ook maken de verschillende downloadsnelheden het volgens Testaankoop moeilijk om een correcte vergelijking te maken. 

Testaankoop keek naar de goedkoopste gemiddelde contracten. Hieruit bleek dat die in Nederland (39,44 euro), in Duitsland (35,17 euro) en in Frankrijk (35,99) duurder zijn. Downloadsnelheden variëren er tussen 20 en 110 Mbps, behalve in Frankrijk. Daar bevatten standaardabonnementen veelal ook digitale televisie en vaste telefonie, en de maximale downloadsnelheid varieert er tussen 150 en 1.000 Mbps. 

Onbeperkt vast internet 

In onze vergelijking vind je twaalf formules met een onbeperkt surfvolume, waaronder twee formules voor kotstudenten. 

De goedkoopste formule (exclusief opstartkosten) is die van edpnet en kost 31,95 euro per maand tijdens het eerste jaar. De maximale downloadsnelheid is 100 Mbps. Het internet van de formule Loco van Scarlet is ietwat duurder (34 euro zonder opstartkosten) en trager (70 Mbps, wat voldoende is als je met niet meer dan twee surft). Met Mobile Vikings surf je voor 40 euro per maand aan een snelheid van 100 Mpbs. 

Voor 46 euro (exclusief opstartkosten) heb je bij Orange een downloadsnelheid van 150 Mbps, en Telenet biedt een downloadsnelheid van 300 Mbps aan tegen 51,14 euro tijdens de eerste drie maanden (exclusief opstartkosten), en 61,14 euro daarna. Proximus sluit het rijtje af met Internet Maxi, waarbij je 55,99 euro per maand betaalt (exclusief opstartkosten) voor een maximale downloadsnelheid van 100 Mbps. Dat is dus maandelijks 24 euro duurder dan de formule van edpnet. De vier andere abonnementen hebben downloadsnelheden van 400 tot 1.000 Mbps, en kosten zonder opstartkosten tussen 55 en 76,14 euro per maand. 

Duurder dan onze buurlanden

Testaankoop bekeek de gemiddelde prijs per downloadsnelheid tussen België en onze buurlanden. In Nederland kost een internetabonnement met onbeperkt internet en een snelheid van minstens 400 Mbps 56,16 euro. Duitsland is nog goedkoper dan Nederland met 48,77 euro voor een maandelijks abonnement met een minimale snelheid van 300 Mpbs. Frankrijk is met een gemiddelde prijs van 35,99 euro per maand veruit de goedkoopste. Bij ons krijg je daarentegen minder voor meer geld. 

Uit een onderzoek van Surfshark, een Nederlands bedrijf dat VPN-services aanbiedt, blijkt dat een Belg één uur en 46 minuten per maand moet werken om vast internet te kunnen betalen. Dat is zes keer zoveel als een inwoner van Roemenië, die geniet van het goedkoopste vaste internet ter wereld. We staan in de rankschikking op de 43ste plaats, terwijl Nederland op plaats 29 staat, Frankrijk op 11, en Duitsland op 6. Op het vlak van betaalbaar vast internet kan België dus zeker nog enkele stappen vooruit zetten.