Zo vind je de beste telecomaansluiting voor je nieuwbouwwoning of appartement

Telecomspecialist installeert kabelaansluiting bij woning

Bij de bouw van een nieuwe woning komt, naast de aansluiting voor water, gas en elektriciteit, ook een telecomaansluiting kijken. Waar moet je op letten? Hoeveel kost zo’n aansluiting op het netwerk? Wat betekent dat voor mijn keuzemogelijkheden qua providers?

Een goede planning voor de bekabeling van de tv- en internetaansluiting is essentieel om kap- en breekwerk achteraf te vermijden. Voor een nieuwbouwwoning is de bekabeling relatief eenvoudig. Het plaatsen van de bekabeling gebeurt namelijk samen met de installatie van de elektriciteitsvoorziening in muren en vloeren.

Soorten kabelaansluitingen

Kies voor zowel een VDSL- als coaxaansluiting. Zo ben je later niet beperkt als je je telecomprovider kiest. Proximus maakt namelijk gebruik van het VDSL-netwerk (voorheen ADSL). Telenet, VOO en Orange bieden een verbinding via een coaxiale kabel. De coaxiale kabel is in de volksmond beter bekend als ‘de kabel’. In nieuwbouwwijken is er vandaag ook al vaak glasvezel voorzien waarop je je woning kan aansluiten.

Soorten kabelaansluitingen bij appartementen

Als je in een appartement woont, kan je het type aansluiting niet kiezen. Je bent namelijk geen eigenaar van het volledige gebouw. Is het appartementsgebouw bijvoorbeeld enkel op het VDSL-netwerk aangesloten, dan kan je dus enkel kiezen voor internet van Proximus, Scarlet en Mobile Vikings.

Als eigenaar van een individueel appartement mag je wel op eigen kosten een aansluiting van een ander type laten installeren in je appartement. Je mag hiervoor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw gebruiken. De aansluiting komt namelijk binnen en gaat dan naar je appartement. 

Het BIPT, de Belgische telecomregulator, wijst wel op enkele voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Zo moet de aanleg “een optimalisatie van de infrastructuur betekenen” en mogen de mede-eigenaars geen financiële lasten dragen voor de aansluiting. Je moet dus zelf opdraaien voor de kosten van bijvoorbeeld een kabelaansluiting als het appartementsgebouw enkel op het VDSL-netwerk is aangesloten. 

Daarnaast moet je twee maanden voor aanvang van de werkzaamheden een aangetekende brief versturen naar je medebewoners om hen op de hoogte te stellen. Die kunnen verzet aantekenen binnen de twee maanden als de werken niet (of slechts gedeeltelijk) aan een aantal voorwaarden voldoen. Het overzicht van die voorwaarden vind je op de website van het BIPT.

Neem tijdig contact

Neem tijdig contact op met een telecomoperator als je woning van een nieuwe aansluiting wil voorzien. Als je woning nog niet op het netwerk is aangesloten, doe je dat beter zes weken voor de verhuisdatum. Zo heeft de operator genoeg tijd om de aansluitingswerken in te plannen. 

Bij de aanvraag plan je met de gekozen provider wanneer er een technicus kan langskomen voor de aansluiting. Afspraken zijn meestal gratis, behalve in het weekend of na de werkuren. Ook wanneer je een afspraak niet nakomt, te laat wijzigt of annuleert, betaal je een vergoeding.

Aansluitingskosten

De aansluitingskosten om een nieuwe woning aan te sluiten op het netwerken bedragen meestal rond de 100 euro. Afhankelijk van de provider die je kiest, kunnen deze kunnen variëren. 

Ook het leggen van de kabel tussen de straat en de plaats van je woning waar de aansluiting moet komen, het lassen van de kabel op de verspreidingskabel van de netwerkinfrastructuur en het installeren van een aansluitingspunt in je woning kosten geld. Hoe groter die afstanden, hoe hoger de kostprijs van een aansluiting. De technieker van de provider stelt hier een factuur voor op.

Hoe woning van kabelaansluiting voorzien

Na contactopname start de volgende stap. Zo moet er een sleuf van minstens 60 centimeter diep voorzien zijn van je woning tot aan de rooilijn: de grens tussen jouw grond en de openbare grond. Bij nieuwbouwwoningen is zo’n sleuf automatisch bij de werken voorzien. Pas wanneer die sleuf er ligt en je woning winddicht is, kan je je aansluiting aanvragen.

Wil jij naast een aansluiting ook genieten van een voordelig telecomabonnement. Vergelijk verschillende telecomoperator via Mijnvergelijker.be en ontdek het meest voordelige aanbod.