Duurzame begrafenis: kies jij voor een groene uitvaartkist?

Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Ook de uitvaartwereld gaat mee met de tijd, met onder meer ‘groene’ of ecologisch verantwoorde doodskisten. Maar zijn deze ‘duurzame uitvaarten’ ook gedekt door je uitvaartverzekering? 

De laatste jaren zijn ‘ecologische’ begrafenissen in opmars. Ook de uitvaartsector wil immers inspanningen doen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Zo kan je kiezen voor een alternatieve uitvaart om je ecologische voetafdruk ook na je dood zo klein mogelijk te houden. Nogal wat nabestaanden versturen bijvoorbeeld geen papieren doodsbrieven meer, maar maken het rouwbericht enkel online of per e-mail bekend. De nabestaanden condoleren, kan ook vaak digitaal. 

Maar de grootste impact op het milieu heb je met een ‘groene’ uitvaartkist, vervaardigd uit natuurlijke materialen, die niet leiden tot grondvervuiling bij een teraardebestelling. Een duurzame doodskist bevat geen metalen verbindingen om de kist samen te houden. Verder zijn de handvatten van hout gemaakt zodat ze biologisch afbreekbaar zijn. 

Welke soorten groene uitvaartkisten bestaan er?

  • Eco-doodskist: gemaakt van hout uit bossen met een verplichting tot herplanting. Meestal uit fineerhout, maar ook onbehandeld steigerhout, dennenhout of grenen. De handvatten zijn vervaardigd uit biologisch afbreekbare materialen, zoals leder, koord of hout.
  • Rieten doodskist of korfkist: gemaakt van hout, en omvlochten met pitriet of rotan. Een stijlvol alternatief dankzij de gebogen of rechthoekige vorm van het deksel. De binnenbekleding is meestal vervaardigd uit biologisch afbreekbaar katoen.
  • Suikerrieten doodskist: gemaakt van geperste suikerrietstengels, het afvalproduct bij het winnen van suiker. De kist weegt slechts 13 kilogram en kan tot 300 kilogram dragen. Ze is dus zeer sterk en tegelijkertijd erg licht in vergelijking met een klassieke crematiekist (20 kg) of grafkist (40 kg). Deze groene uitvaartkist is volledig personaliseerbaar met foto’s, patronen of kleuren.
  • Fairtrade doodskist: gemaakt van milieuvriendelijke materialen van niet-bedreigde planten en bomen, zoals naaldbomen, bamboe of bananenblad. De bodem bestaat uit bamboe, het hoofdkussen is gevuld met zachte vezels van de kapokboom. Deze kisten worden met de hand vervaardigd in o.a. Polen, China en Indonesië. 
  • Kartonnen doodskist: vervaardigd uit samengeperst karton of 100% gerecycleerd papier. Deze duurzame uitvaartkist met natuurlijke houtkleur kan je aan de buitenkant laten versieren met foto’s in milieuvriendelijke inkt. 
  • Lijkwade: vervaardigd uit 100% natuurlijk materiaal, zoals katoen, linnen, wol of zijde. In België dient dit doek aan strenge voorwaarden te voldoen, onder meer qua treksterkte en doorlaatbaarheid. Tijdens een groetmoment kan de lijkwade gedeeltelijk geopend worden, zodat enkel het gezicht van de overledene zichtbaar is.

Groene uitvaartkisten: overal in België toegelaten?

Tal van crematoria in ons land laten groene doodskisten nog niet toe aangezien er soms problemen optreden met de crematieoven door een te snelle ontbranding. Vraag dus na bij de begrafenisondernemer of je een biologisch afbreekbare uitvaartkist mag gebruiken en welke.

Zijn groene kisten inbegrepen in je uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering ontzorg je je nabestaanden financieel doordat je bij leven een kapitaal opbouwt dat later de kosten van je uitvaart dekt. Dat doe je door een jaarlijkse verzekeringspremie te betalen. Hoeveel die precies bedraagt hangt af van de leeftijd waarop je de verzekering afsluit, de spreiding van de betaling, het uit te keren bedrag en de gekozen formule. Welke kist je verkiest, bepaal je zelf. Een ‘groene’ kist is meestal niet duurder dan een klassieke variant. 

Uit welke formules voor je uitvaartverzekering kan je kiezen?

Sommige uitvaartverzekeraars dekken een bepaald totaalbedrag, dat na je overlijden uitgekeerd wordt aan je nabestaanden. Zij kunnen het gebruiken om de kosten van je uitvaart te betalen. Andere uitvaartverzekeringen dekken bepaalde kosten na het overlijden, maar keren dus geen vast bedrag uit. Je verzekeraar bepaalt dan vooraf hoeveel de kosten bedragen voor bijvoorbeeld de kist, de begrafenisplechtigheid, de koffietafel,… Op basis daarvan berekent hij de jaarlijkse verzekeringspremie.