Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Slechts 12% van Belgen heeft een uitvaartverzekering

Man rouwt op kerkhof bij graf
Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Slechts 12% van de Belgen heeft een uitvaartverzekering. Toch hoeft een uitvaartverzekering helemaal niet duur te zijn en bespaart ze je familie en vrienden een hoop kopzorgen. Mijnvergelijker.be somt de verschillende formules voor je op.

Begrafenissen en uitvaarten zijn niet echt luchtige onderwerpen. Toch is een uitvaartverzekering erg nuttig. Ook voor mensen die niet over voldoende spaargeld beschikken en na hun dood maar een kleine erfenis nalaten, is een uitvaartverzekering een must. Zo laat je familie en vrienden zonder financiële kater achter. 

Verschil tussen levensverzekering en overlijdensverzekering

Een levensverzekering is een vorm van beleggen, waarbij je een kapitaal opbouwt dat na een zekere tijd uitgekeerd wordt. Er zijn fiscale voordelen aan verbonden, wat het interessant maakt om aan vermogensopbouw te doen.

Als je een overlijdensverzekering afsluit, bescherm je je nabestaanden als je overlijdt. Je nabestaanden of je partner krijgen een bepaald bedrag uitbetaald bij je overlijden. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld een hypotheeklening verder afbetalen. 

Een uitvaartverzekering is iets beperkter. Een uitvaartverzekering dekt de uitvaartkosten. Denk hierbij aan overlijdensbrieven, een kist, de begrafenis zelf of de koffietafel. 

Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering sluit je af wanneer je wil. Hoe langer je wacht, hoe hoger de premie. Logisch, want de kans dat je overlijdt op oudere leeftijd is groter. Met een uitvaartverzekering bouw je een kapitaal op waarmee je de kosten van je uitvaart dekt. Dit doe je door een jaarlijkse of maandelijkse verzekeringspremie te betalen. Vaak betaal je tijdens je leven ook minder belastingen, want je kan de verzekering aftrekken in het kader van langetermijnsparen. Daarnaast speelt ook de duurtijd van de verzekering, de formule en het uit te keren bedrag een rol bij het bepalen van de jaarpremie.

Welke formules bestaan er?

Sommige uitvaartverzekeringen dekken een bepaald totaalbedrag. Dat bedrag wordt na je overlijden uitgekeerd aan je nabestaanden. Zij kunnen het gebruiken om alle kosten van de uitvaart te betalen.

Er zijn ook uitvaartverzekeringen die geen bedrag uitkeren, maar wel een bepaalde dienst bij overlijden: de begrafenis zelf, de kist, de koffietafel. Als je overlijdt, neemt de verzekeringsmaatschappij alle kosten daarvan op zich zodat wie achterblijft zich daarover geen zorgen hoeft te maken.

Andere uitvaartverzekeringen regelen ook de administratieve en juridische rompslomp bij je overlijden. Zo kunnen familie of nabestaanden zich bezighouden met waar het uiteindelijk om gaat: het rouwproces zelf en het afscheid nemen van een geliefd persoon. 

TIP: Lees goed de kleine lettertjes voor je een contract afsluit bij een verzekeraar en de jaarpremies vergelijkt. Wat is inbegrepen en wat niet? Zijn er bepaalde extra services die niet door het contract worden gedekt? Hoe ruimer het contract, hoe hoger de premie die je betaalt. 

Ontdek op Mijnvergelijker.be de uitvaartverzekering die het best bij je past. Doe de vergelijking.