Met een uitvaartverzekering bezorg je je nabestaanden de nodige gemoedsrust na je overlijden. Toch wordt het verzekerde kapitaal niet altijd uitbetaald. Waarom en in welke omstandigheden wordt het verzekerde kapitaal niet uitbetaald? Wij zochten het uit!
Een uitvaartverzekering dekt alle kosten die te maken hebben met je uitvaart en ontzorgt je nabestaanden op financieel gebied. Van de kosten van de overlijdensbrieven, de begrafenis zelf, de koffietafel tot de urne of een zerk. Een uitvaartverzekering sluit je af wanneer je wil. Eigenlijk bouw je een kapitaal op waarmee later de kosten van je uitvaart gedekt kunnen worden, door de betaling van een jaarlijkse verzekeringspremie.
De hoogte van de verzekeringspremie hangt af van de leeftijd waarop je de verzekering afsluit, maar ook de duurtijd van de verzekering, de formule en het uit te keren bedrag.
In zeldzame gevallen wordt het verzekerde kapitaal niet uitbetaald. Lees dus voor je een verzekering afsluit altijd goed de algemene voorwaarden. Daarin staan de uitsluitingen vermeld die je verzekeraar hanteert, dus de gevallen waarin hij zal weigeren om uit te keren.
1. Zelfdoding in het jaar dat volgt op de ondertekening
Maak je een einde aan je leven in het jaar nadat je de verzekering afsloot, dan is er geen uitkering van het kapitaal. Op dat moment heb je ook nog niet veel premies betaald.
2. Overlijden als gevolg van een opzettelijke daad door de begunstigde van de verzekering
Deze uitsluiting komt ook bij andere verzekeringen voor. Kan de verzekeraar aantonen dat de begunstigde van de verzekering mede verantwoordelijk is voor je overlijden, dan is er geen uitkering.
3. Deelname aan een misdrijf
Overlijd je ten gevolge van een misdrijf dat je aan het plegen was, dan heeft de verzekeraar het recht de uitkering van het kapitaal aan je nabestaanden te annuleren.
4. Overlijden door een risicosport
Deze uitsluiting komt ook bij andere types verzekeringen voor. Alleen de sporten zelf verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Check dus zeker goed in de algemene voorwaarden voor welke sporten je niet verzekerd bent. Een klassieker is bijvoorbeeld paragliding, net zoals canyoning of parachutespringen. Vaak vervalt ook de dekking als er iets misgaat tijdens een vlucht met een luchtballon. Als je overlijdt ten gevolge van een uitgesloten risico, dan keert de verzekeraar meestal enkel de afkoopwaarde van het contract uit. Dat bedrag ligt lager dan het geheel van de premies die je betaalde. Wil je toch risicosporten blijven beoefenen? Dan moet je daarvoor vaak een speciale, duurdere verzekering afsluiten.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk verschillende verzekeraars en zie je meteen hoeveel je bespaart op je verzekering!