Page Slug: van-ossentong-in-madeirasaus-tot-vlaai-zo-verschillend-zijn-koffietafels-doorheen-ons-land

Van ossentong in Madeirasaus tot vlaai: zo verschillend zijn koffietafels doorheen ons land

familie haalt herinneringen op tijdens koffietafel van overleden echtgenoot
Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Met een uitvaartverzekering ontlast je je nabestaanden van alle administratie dat bij een overlijden komt kijken. Hieronder valt ook de organisatie van de koffietafel en plechtigheid. Maar wist je dat die rouwmaaltijden er verbazingwekkend verschillend uitzien, zelfs in een klein land als het onze? Mijnvergelijker.be trekt van west naar oost.

Wist je dat de rouwmaaltijd of koffietafel al meer dan 12.000 jaar oud is? In een grot in het Midden-Oosten vonden archeologen namelijk naast een graf sporen terug van wat beschouwd wordt als de allereerste rouwmaaltijd. De traditie is millennia later nog altijd springlevend. Tijdens de rouwmaaltijd kunnen de rouwenden in veel minder plechtige omstandigheden samen afscheid nemen van de overledene door herinneringen op te halen en bij te praten.

Van bier naar koffie

Hoe beleven we dat ‘gemeenschappelijk moment’ in ons land van Bourgondiërs beter dan door samen te eten? Opvallend hoe uitbundig wij zo’n rouwmaaltijd houden in vergelijking met onze buurlanden: in Duitsland zetten ze enkel kleine hapjes bij de koffie voor, in Nederland was er vroeger vaak cake met koffie.

Tegenwoordig vind je in ons land tal van formules voor koffietafels terug, afhankelijk van de keuze en het budget van de familie. Maar nog altijd is wat er op tafel komt sterk afhankelijk van streek tot streek. Met één constante: sinds de 20ste eeuw is koffie de meest geserveerde drank tijdens deze samenkomst. In de 19de eeuw dronk men vaker bier tijdens rouwmaaltijden.

Centrum van ons land

In Antwerpen en Vlaams-Brabant staan vaak belegde broodjes met charcuterie op het menu (sandwiches en pistolets). Daarnaast is er een grote keuze aan koffiekoeken met rozijnen, chocolade of pudding. Na de koffie volgt er meestal nog bier of een glas wijn of frisdrank. Ook in Wallonië is er vaak een broodmaaltijd.

Provincie Limburg

Naast de gebruikelijke ingrediënten staat er in deze provincie na de broodjes een uniek dessert op het menu: Limburgse vlaai. Dit beschermde streekproduct heeft een bodem van gistdeeg en een vulling van fruit, rijst- of griesmeel of pudding.

Provincie West-Vlaanderen

Hier stond en staat er heel vaak een warme maaltijd op het menu. Een paar typische warme gerechten die bij een begrafenis worden gegeten zijn ossentong in Madeirasaus, of gebraad met groentekrans.

Wat kost het allemaal?

Een koffietafel vormt slechts een beperkt deel van de kosten die de nabestaanden maken bij het overlijden. Veel mensen schrikken van het bedrag: de gemiddelde kostprijs van een uitvaart ligt momenteel tussen de 5.000 en de 8.000 euro. Er zijn namelijk ook de diensten van de begrafenisondernemer, de kist of urne, het cremeren of begraven, de afscheidsplechtigheid …

Wil je vermijden dat je familieleden of vrienden na je dood met een financiële kater achterblijven? Neem de nodige voorzorgen en kies voor een uitvaartverzekering. Eigenlijk bouw je bij leven een kapitaal op waarmee later de kosten van je uitvaart gedekt worden, door het betalen van een jaarlijkse verzekeringspremie.

Welke formules zijn er?

Sommige uitvaartverzekeringen dekken een bepaald totaalbedrag. Dat bedrag wordt na je overlijden uitgekeerd aan je nabestaanden, zodat ze de kosten van de uitvaart hiermee kunnen betalen. Er zijn ook uitvaartverzekeringen die geen bedrag uitkeren, maar wel bepaalde kosten na het overlijden ten laste nemen.