Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Welke kosten dekt een uitvaartverzekering als je overlijdt op reis?

Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering ontzorgt je nabestaanden van veel meer dan enkel de kosten van je uitvaart. Ze komt ook tussen in de kosten als je overlijdt op reis in het buitenland. Mijnvergelijker.be legt uit.

Een overlijden in een buitenland gaat gepaard met een hoop praktische zaken voor de nabestaanden. Die zijn bij een buitenlands overlijden nog veel complexer dan voor een overlijden in België. Hierbij horen ook de niet-Nederlandstalige administratieve documenten. Een goede uitvaartverzekering biedt een enorme meerwaarde. Ze ontzorgt je volledig, zodat je nabestaanden zich kunnen bezig houden met wat toch het allerbelangrijkste is: de tijd om te rouwen, en om hun verdriet te verwerken.

Wat dekt een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt alle kosten en diensten die te maken hebben met je uitvaart. Van de overlijdensbrieven, de begrafenis zelf, de koffietafel tot de urne of een zerk. Bij heel wat verzekeraars die je vergelijkt via Mijnvergelijker.be is repatriëring in de uitvaartverzekering inbegrepen. Dat wil zeggen dat de verzekeringsmaatschappij wereldwijd het lichaam van de overledene naar België brengt, met respect voor de wettelijke verplichtingen, religie, levensbeschouwing en wilsbeschikking. Net daarom beschikken sommige verzekeraars over een eigen repatriëringscentrum op Brussels Airport. De verzekeraar neemt alle praktische en administratieve zaken voor zijn rekening, en familie en nabestaanden worden daarbij voortdurend betrokken. Het gaat onder meer om de overbrenging van het lichaam naar een koelruimte in het buitenland en het balsemen. In sommige gevallen vindt er ook een autopsie plaats. Daarnaast verzorgt de verzekeraar ook de inkisting (houten kist en zinken binnenkist) en het transport per vliegtuig. Ook administratieve zaken zoals de aangifte van het overlijden, de verplichte nationale en internationale documenten, de reservering van de vlucht en de luchtvaartformaliteiten zijn inbegrepen.

Hoe zit het met de kosten?

De repatriëring vanuit het buitenland is meestal inbegrepen bij de uitvaartverzekering. Check dit wel voor je intekent op een specifieke verzekering. De repatriëring wordt meestal niet afgetrokken van het verzekerd kapitaal, waarmee nadien de uitvaartkosten betaald worden. Weet dat een repatriëring makkelijk zo’n 5.000 euro kost. De begrafenis en de andere formaliteiten kosten minstens evenveel.

Wat als je begraven wil worden in een herkomstland?

Meer en meer Belgen kiezen ervoor om begraven te worden in hun land van herkomst. Ook dan kunnen verzekeraars alle praktische en administratieve formaliteiten van die repatriëring ten laste nemen, rekening houdend met religie of levensbeschouwing. De verzekeraar informeert de nabestaanden voortdurend over de gang van zaken. 

Tip: lees goed de kleine lettertjes

Elke uitvaartverzekeraar heeft een eigen, specifieke aanpak. Daarom is het een must om je vooraf goed te informeren over wat er wel en niet inbegrepen is in de verzekering.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk verschillende verzekeraars en weet je meteen hoeveel je bespaart op je verzekering!