Heb je een vraag over autoverzekeringen? Dan ben je zeker niet de enige. Autoverzekeringen zijn best ingewikkeld. Daarom hebben we bij Mijnvergelijker.be alle veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.
Een autoverzekering afsluiten? Start je simulatie via onze website. Om de vergelijking te kunnen maken, vragen wij enkele gegevens van jou. Die gegevens gebruiken wij om te bepalen voor welke producten jij in aanmerking komt.
Bovenaan tonen we de verzekeraar(s)Verzekeraars met de beste prijs-kwaliteitscore. Want niet alleen de prijs is belangrijk, ook de kwaliteit van een verzekering telt mee.
Je kan alle verzekeringen rangschikken op basis van prijs, polisvoorwaarden of prijs-kwaliteitscore. Alleen producten die voldoen aan de wensen en behoeften die je hebt opgegeven worden getoond.
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Contacteer ons even dan kijken we samen met jou wat de reden is en of we dit voor je kunnen oplossen.
De prijs van een autoverzekering wordt berekend aan de hand van verschillende gegevens over de auto en de bestuurder(s):
Kom op volgende pagina meer te weten over de berekening van je verzekeringspremie
We proberen onze simulatie zo kort mogelijk te houden. De vragen die we stellen, zijn nodig om een correcte prijs te bepalen voor je autoverzekering. Deze zaken bepalen de prijs van je autoverzekering.
De formule van prijs-kwaliteitscore gebruikt de informatie die je invoert, zoals je postcode en leeftijd. Je krijgt hierdoor een goed, maar vooral persoonlijk, advies. Het verklaart ook waarom bij ons geen enkele verzekering een vaste prijs-kwaliteitscore heeft. Kortom, we geven je advies op maat. Passend bij jouw situatie en wensen. Want bij Mijnvergelijker.be weten we dat niet enkel een scherpe premie belangrijk is.
Daarom nemen we ook de polisvoorwaarden en dienstverlening wegen mee in ons advies. We gebruiken een objectieve rekenformule om vast te stellen welk product de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Deze beste keuze voor jou staat bovenaan in het zoekresultaat en is vergelijkbaar met het advies dat je bij verzekeringsexperts zou krijgen.
Via Mijnvergelijker.be is het ook mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten zoals: rechtsbijstand, bestuurdersverzekering, pechverhelping enz.
De bestuurdersverzekering vergoedt alle medische kosten (na aftrek van de tussenkomst van het ziekenfonds) van de bestuurder ten gevolge van het ongeval waarbij hij zelf in fout is. Ook de gevolgen die verbonden zijn aan een lichamelijk letsel na een verkeersongeval zijn verzekerd.
Afhankelijk van de bepalingen in de polis worden de kosten zoals revalidatie, blijvende invaliditeit, inkomensverlies, thuishulp enz. vergoed. Indien de bestuurder overlijdt ten gevolge van het ongeval, ontvangen zijn erfgenamen een uitkering. Dit kan een forfaitair bedrag zijn of een uitkering gebaseerd op het inkomen van de overledene en zijn leeftijd.
Je bent verzekerd voor de administratieve en gerechtskosten verbonden aan een conflict dat voortvloeit uit een schade in je autoverzekering.
De rechtsbijstandsverzekeraar informeert je over je rechten, ongeacht wie de schade aan de auto heeft veroorzaakt. Je hebt de vrije keuze van advocaat en/of expert. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet akkoord bent met het bedrag van de schade dat bepaald is door de expert van de verzekeraar, kan je beroep doen op de rechtsbijstandsverzekering. Deze vergoedt dan (een deel van) de kosten van de tegenexpertise.
De kosten voor het slepen van je auto naar een garage na ongeval of pech worden vergoed. Maar ook het toesturen van onderdelen voor de herstelling van je wagen, wanneer die in het buitenland niet voorradig zijn, een vervangwagen of de kosten van repatriëring van je wagen, zijn onder bepaalde voorwaarden gedekt. Kijk de dekkingen en eventuele uitsluitingen na in de algemene voorwaarden van je verzekeringspolis.
Ook de bijstand aan personen is voorzien, meestal geldt deze waarborg wereldwijd. Medische kosten na ziekte of ongeval, repatriëring, ook van je gezinsleden zijn meestal voorzien. Ook wanneer gezinsleden op het thuisfront ziek worden, kan je de kosten voor een vervroegde stopzetting van je vakantie in veel gevallen vergoed krijgen. Raadpleeg hiervoor de algemene voorwaarden van je autopolis.
Wil je meer te weten komen over de bijstandsverzekering? Klik dan hier.
Via Mijnvergelijker.be is het in sommige gevallen mogelijk om een verzekering aan te vragen met een voorlopig rijbewijs. Wens je een verzekering af te sluiten met een voorlopig rijbewijs neem je best even contact op met onze experts. Ze helpen je met veel plezier op weg.
Je kan via Mijnvergelijker.be een verzekering aanvragen met een geldig Europees rijbewijs. Soms moet je echter je rijbewijs omwisselen naar een Belgisch rijbewijs. Meer over het internationaal rijbewijs lees op volgende pagina.
Als je niet-Europees rijbewijs in België erkend is, kan je ook een verzekering aanvragen. Wordt je rijbewijs in België niet erkend, dan zal je in België een theoretisch en praktisch rijexamen moeten doen om een Belgisch rijbewijs te behalen.
Als je nog geen nummerplaat hebt, vraagt de verzekeraar deze voor je aan bij DIV nadat je verzekering is aanvaard. Van sommige verzekeraars heeft Mijnvergelijker.be een volmacht en dan vragen wij de nummerplaat voor je aan. Voor de aanvraag van de nummerplaat vul je de “aanvraag tot inschrijving van een voertuig” in, het roze formulier. Vergeet niet om dit te tekenen en terug te sturen naar de verzekeraar, of naar Independer.
Als de nummerplaat is aangevraagd, wordt deze enkele dagen later bij je thuis geleverd. Moet de nummerplaat bij de garage geleverd worden? Vul dan de naam en het adres van de garage in op het roze formulier.
Als je een verzekering opzegt omdat je bijvoorbeeld je wagen verkocht hebt, of je langere tijd niet met je wagen zal rijden dan moet je je nummerplaat laten schrappen. Doe dit liefst zo snel mogelijk. Wanneer je nadien opnieuw een verzekeringsaanvraag doet, kan het zijn dat sommige verzekeraars je weigeren omdat je te lang onverzekerd bent geweest met een nummerplaat in je bezit! Na het schrappen van je nummerplaat krijg je een schrappingsbewijs van DIV.
Voor gehuwden en wettelijk samenwonenden kan dit. Gehuwden hebben een afschrift uit de huwelijksakte nodig afgeleverd door de gemeente. Wettelijk samenwonenden hebben een attest van wettelijke samenwoning nodig, afgeleverd door de gemeente. Beide attesten mogen maximum 15 dagen oud zijn.
Het roze formulier is de “aanvraag tot inschrijving van een voertuig“. Dit document heb je nodig om je nummerplaat aan te vragen. Heb je al een nummerplaat, maar koop je een andere auto, dan gebruik je het roze formulier om je nieuwe wagen op je bestaande nummerplaat te laten inschrijven.
Via Mijnvergelijker.be is het mogelijk om een verzekering af te sluiten en deze gesplitst te betalen. Bij sommige van onze verzekeraars betaal je, bij een gespreide betaling, een meerprijs. Hieronder een kort overzicht:
Verzekeraar | Meerkost maandelijkse betaling |
---|---|
Belfius Direct Verzekeringen | Geen meerkost |
Ethias | Vaste meerkost van 4 euro per maand |
Yuzzu | Variabele meerkost van 7% van de jaarpremie |
De verzekeraar voorziet hiervoor een clausule in je polis. Wil je via domiciliëring betalen, dan onderteken je de clausule voor akkoord. De verzekeraar contacteert dan rechtstreeks je bank zodat je er zelf niets meer voor moet doen.
Het is via Mijnvergelijker.be niet mogelijk om een domiciliëring aan te vragen met een buitenlands IBAN nummer.
Het is daarentegen wel mogelijk om een verzekering aan te vragen zonder domiciliëring wanneer je een buitenlands rekeningnummer hebt.
Als er niets aan je situatie is veranderd en je hebt geen ongeval veroorzaakt, dan heeft je verzekeraar waarschijnlijk een tariefverhoging toegepast. Hij is verplicht om je dit te melden. Meestal vermeldt hij de tariefverhoging op de afrekening van je nieuwe premie. Als je niet akkoord bent met de nieuwe premie, dan heb je meestal een maand de tijd om van verzekeraar te veranderen. Sommige verzekeraars geven je drie maanden de tijd. Hoe lang je tijd hebt wordt ook op de premieafrekening vermeld.
Elke verzekeraar stuurt je op voorhand een afrekening van je premie die vermeldt wanneer de premie betaald moet zijn. Vergeet je toch te betalen, dan zal de verzekeraar je een betalingsherinnering sturen met de vraag om binnen de 14 dagen te betalen. Haal je ook deze deadline niet, dan kan je verzekering opgezegd worden.
We zijn elke weekdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur via telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website.
Na de aanvraag van een verzekering via Mijnvergelijker.be ontvang je een blanco opzegbrief. Je vult hier de gegevens in van je huidige (te annuleren) verzekering, het polisnummer en de vervaldag in. Je duidt ook aan of je de verzekering opzegt tegen de eerstvolgende vervaldag of om een andere reden, bijvoorbeeld verkoop van je wagen. Vergeet ook het document niet te tekenen! Je bezorgt de opzegbrief aan de nieuwe verzekeraar. Hij zal dan je huidige verzekering opzeggen voor jou. Gemakkelijk toch?
De verzekeraar mag de verzekering opzeggen na een ongeval in fout. Annuleert je verzekeraar je autoverzekering na een schadegeval in fout, dan moet hij dat ten laatste een maand na de uitbetaling of de weigering tot schadevergoeding doen. Hij zal je een opzegperiode van 3 maanden geven zodat je de kans hebt om een nieuwe verzekering te zoeken.
Laat de wagen inschrijven bij je huidige verzekeraar. Zo geef je ook aan dat je van wagen bent veranderd. De verzekeraar zal een nieuwe offerte opmaken omdat het over nieuw risico gaat. Bij het opmaken van de nieuwe offerte heb je een maand de tijd om de nieuwe offerte te weigeren. Je krijgt dan de kans om van verzekeraar te veranderen.
Om van verzekeraar te veranderen moet je je huidige verzekering ten minste 3 maanden voor de vervaldag opzeggen. Zoniet wordt je contract stilzwijgend verleng voor een jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen die het mogelijk maken om sneller je verzekering op te zeggen.
Bij schade contacteer je zo snel mogelijk de verzekeraar:
Verzekeraar | Contactgegevens |
---|---|
Belfius Direct Verzekeringen | 022 44 23 23 |
Ethias | 011 28 24 00 |
Optimco | 03 300 16 69 |
Yuzzu | 025 05 67 00 |
Verzekeraar | Contactgegevens |
---|---|
Belfius Direct Verzekeringen | 022 44 23 23 |
Ethias | 011 28 28 28 |
Optimco | 03 300 16 69 |
Yuzzu | 025 05 67 00 |
De franchise, vrijstelling of eigen risico betekenen allemaal hetzelfde: het is het bedrag dat je bij schade zelf moet betalen. Lees hier alles over de verschillende soorten vrijstellingen.
Nee.
Een schadeattest vermeldt of je de laatste vijf jaren schadegevallen hebt gehad. Je verzekeraar bezorgt je automatisch dit attest wanneer je je autoverzekering hebt opgezegd. Je kan ook zelf je schadevrije jaren nakijken via Car@ttest.be, maar het kan zijn dat de informatie die je daar vindt niet helemaal up to date is. Was je de laatste vijf jaar bij meerdere verzekeraars verzekerd, dan heb je een schadeattest nodig van elk van de verzekeraars.